Varivo od samo 4 sastojka, a kao da ih ima 44 :) Sataraš može biti prilog drugom jelu, ili lagani samostalan obrok.
Ovo ukusno madjarsko jelo, originalnog naziva "szataras", vrlo je popularno širom jugoistočne Evrope.
Sataraš i bećarac su potpuno različita jela, različitog ukusa, premda ih često poistovećuju i zamenjuju im nazive. U mojoj porodici se ovako pravi sataraš.
Sastojci:
- 1 velika glavica crnog luka
- 3 paradajza srednje veličine
- 4 pečene crvene mesnate paprike
- 2 krompira srednje veličine
- 1 kaf. kaš. šećera
- 1 kaf. kaš. soli
- 3 kašike ulja
Ispeći paprike u rerni ili na plotni, pa ih staviti u šerpu, poklopiti i ostaviti da se ohlade. Kada se budu uparile lakše će se ljuštiti. Još je bolje ako ispečemo paprike dan ranije. Izvan sezone upotrebićemo pečene paprike iz zamrzivača.
Paradajz oprati i preliti vrelom vodom, sačekati dva minuta, pa zameniti vodu hladnom. Oljuštiti ga.
Luk iseći oštrim nožem na tanka rebarca.
Zagrejati ulje na srednje jakoj temperaturi u plitkoj, većoj, šerpi, pa staviti luk da se prži. Malko ga posoliti da bi brže pustio sokove i omekšao. Oljuštene paprike iseći na tanke šlajfne, pa ih dodati omekšalom luku. Oljušten paradajz iseckati na kockice i dodati paprikama. Dodati šećer, koji se stavlja uz paradajz kako bi ublažio kiselost i učinio jelo svarljivijim. Paradajz će pustiti svoje sokove, ali ipak dodati malo tople vode, tek toliko da povrće ogrezne. Posle petnaestak minuta, dok se varivo bude krčkalo, dodati na deblje kriške isečen krompir.
Poklopiti i dinstati na tihoj vatri oko 40 minuta. Često promešati, vodeći računa da tečnost uvek bude na dnu šerpe, jer se ovo jelo prilično lepi.
U završnoj fazi posoliti varivo i stalno mešajući sačekati da ispari višak tečnosti, ali ne sve - da bi jelo bilo sočnije. Probati da li je dovoljno slano, pa dosoliti ukoliko je potrebno.
Servirati toplo. Uz sataraš fino idu viršle, ukoliko imamo kvalitetnog i pouzdanog proizvodjača.
Jela s krompirom se ne podgrevaju.
Nema komentara:
Objavi komentar