Tirolske knedle




Priča o nastanku tirolskih knedli ne može se vezati samo uz današnji Tirol, iako od 16. veka postoje zapisi o knedlama u tadašnjem kuvaru. Ipak, one su bile poznate u Italiji 400 godina ranije, a koliko su ukusne i fine govori činjenica da su i danas aktuelne :)
Tirolske knedle su izvanredan prilog uz kiseli kupus, svinjetinu, biftek, gulaš, a ako su sitnije odličan su dodatak začinjenoj, vrućoj, govedjoj supi. Izrada nije komplikovana, a sastojke uglavnom imamo u kuhinji. 

Sastojci:

krutoni:
  • 500 grama jučerašnjeg hleba
prvi deo:
  • 1 glavica sitnijeg crnog luka
  • 1 kašičica putera
  • 1 kašika ulja
  • 100 g mesnate dimljene slanine
drugi deo:
  • 1 jaje
  • 150 ml mleka
  • prstohvat soli
knedle:
  • 2 ravne kašike mekog brašna
  • 1 kašika iseckanog peršuna
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/4 kašičice bibera
  • prstohvat muškatnog oraščića
  • 140 g prosušenih kockica hleba, izmereno posle sušenja
  • pripremljena slanina s lukom
  • pripremljeno jaje s mlekom
kuvanje knedli:
  • 3 kašike mekog brašna za valjanje knedli
  • 3 litre vode
  • 1 kašičica soli

Od navedenih mera izaći će 21 knedla prečnika 4 cm.

Priprema:

Priprema krutona:
500 grama hleba iseći na kriške, pa skloniti koricu. Sredinu iseći na kockice 1.5 x 1.5 cm. Uključiti rernu da se greje na 150°C.
Osušiti kockice hleba u rerni tako da tek blago, ili nikako, ne požute. Izmeriti 140 grama.

Priprema prvog dela:
Očistiti crni luk i vrlo sitno ga iseckati. Slaninu iseckati oštrim nožem vrlo sitno, ili je iseći na kriške i samleti u blenderu, ali oprezno - da se ne bi pretvorila u kašu.

Na tihoj vatri zagrejati puter i ulje, pa dodati vrlo sitno iseckan crni luk i pržiti dok ne omekša. Dodati usitnjenu slaninu i pržiti nekoliko minuta, dok fino ne zamiriše. Skloniti s vatre i ostaviti da se ohladi. Ukoliko postoji višak masnoće skloniti ga. 

Priprema drugog dela:
Umutiti jaje viljuškom, dodati mleko, posoliti i dobro sjediniti.

Priprema knedli:
U veću činiju staviti kockice osušenog hleba. Dodati prženu slaninu s lukom. Dodati peršun, so, biber i muškatni orah. Dodati brašno. Dodati umućeno jaje s mlekom. Sjediniti sastojke u čvršću smesu meseći rukama, a po potrebi dodati još prezli ili brašna. Proveriti da li je smesa dovoljno slana, pa dosoliti ukoliko je potrebno. Pokriti činiju i ostaviti da miruje 15 minuta.

Kuvanje knedli:
Da bi knedle bile iste veličine uzimati smesu istom, izabranom, kašikom. Oblikovati mokrim rukama, a izmedju svake knedle kvasiti ruke. Redjati ih na tanjir jednu do druge. 
Kada budemo završili oblikovanje svih knedli, valjaćemo ih u brašno i još jednom fino zaokružiti izmedju dlanova.

U dubokoj šerpi zakuvati posoljenu vodu. Smanjiti vatru toliko da voda lagano ključa. Spuštati knedle u vodu koja lagano vri i kuvati oko 15 minuta, pazeći da se ne zalepe za dno šerpe. Kad budu isplivale na površinu, uz okretanje im dati još nekoliko minuta. Vaditi ih rešetkastom kašikom na tanjir. 

Najjednostavniji način serviranja toplih knedli je kad ih prelijemo puterom, pospemo iseckanim peršunom i poslužimo uz sezonsku salatu. 















Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF