U sezoni obilnih, teških, zimskih obroka i praznične trpeze, prijaće povrtni dan s laganom i okrepljujućom krem-čorbom od tikvica, koja se brzo i lako priprema, a zašto ne reći - vrlo je isplativa.
Sastojci:
- 400-500 g vrlo svežih tikvica s korom (2-3 komada)
- 1 glavica crnog luka
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika putera
- 1 vršna kašika brašna
- 250 ml mleka
- 250 ml vode
- 1 kašika iseckane sveže ili suve mirodjije
- 1 kašičica soli
- 1/4 kašičice bibera
Navedene mere su za 4 porcije čorbe. Čorba može biti posna ukoliko izostavimo puter i mleko, ili ih zamenimo sojinom pavlakom za kuvanje.
Priprema:
Očistiti luk, isprati ga pod vodom i sitno iseći.
Oštrom četkom, ili oštrim, čistim, kuhinjskim sundjerom istrljati tikvice i dobro isprati pod vodom. Iseći ih zajedno s korom na krupnije komade. Bilo bi poželjno da tikvice nemaju velike semenke, a ukoliko ih imaju - odstraniti.
U šerpi na tihoj vatri zagrejati maslinovo ulje, pa dodati iseckan luk i mešajući pržiti nekoliko minuta. Dodati isečene tikvice, so, biber i sušenu mirodjiju. Ako imamo svežu mirodjiju dodaćemo je na samom kraju kuvanja. Poklopiti šerpu, pa dinstati tikvice 10 minuta. One će pustiti svoje sokove i dinstaće se u njima.
Dodati kašiku putera i kašiku brašna. Promešati, pa dodati mleko i vodu. S obzirom da će brašno zgusnuti čorbu i hvataće se za dno šerpe, potrebno je često mešati. Kuvati desetak minuta na tihoj vatri, pa skloniti čorbu s ringle. Štapnim mikserom je izmiksati. Proveriiti da li je dovoljno slana, pa dosoliti ukoliko je potrebno. Servirati odmah uz prepečen hleb ili krutone.
Nema komentara:
Objavi komentar