Špageti s paradajzom i tunjevinom




Komadi tunjevine u ulju i svež paradajz su glavni sastojci ovog šarenog jela, spremnog za manje od 30 minuta. Brza, ukusna i ekonomična testenina, koja je pogodna za jedan ležeran ručak, ili kao predjelo na večeri s prijateljima.
Priprema je veoma jednostavna, a ako koristimo sastojke visokog kvaliteta - oni će napraviti razliku u ukusu.

Sastojci:
  • konzerva od 170 g tunjevine u komadu
  • 200 g italijanskih špageta
  • 200 g paradajza (2 komada srednje veličine)
  • 1 krupniji čen belog luka
  • 1/4 kašičice suvog origana
  • 2 grančice peršuna ili 10 listova bosiljka
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • prstohvat bibera
  • 1/4 kašičice soli 

Navedene mere su za 2 porcije, ili 2 osobe ako je reč o glavnom obroku, a ako špagete serviramo kao predjelo, porcije su manje pa mogu namiriti 3-4 osobe. 

Priprema:

Skuvati testeninu prema uputstvu proizvodjača. Uopšteno, testenina se kuva desetak minuta u velikom loncu i dosta posoljene vode. Povremeno promešati da se testenina ne bi zalepila izmedju sebe. 

U medjuvremenu napraviti sos. 

Paradajz oprati i oljuštiti. Paradajz se ljušti brzo i lako kada ga prelijemo vrelom vodom, sačekamo minut-dva pa zamenimo vodu hladnom koja će zaustaviti proces "kuvanja" paradajza. S donje strane paradajza napraviti nožem krstić i odatle krenuti s ljuštenjem. Iseći paradajz na četvrtine, ukloniti semenke i vodeni deo, a čvrsti deo grubo iseći i staviti u čoper. 

Komade tunjevine iz konzerve staviti na cediljku i dobro ocediti. Dodati u čoper preko isečenog paradajza. 

Oljuštiti krupan čen belog luka pa ga dodati u čoper. 

Listove bosiljka isprati pod vodom, posušiti ubrusom i staviti u čoper. Ako koristimo peršun umesto bosiljka, dve grančice isprati pod vodom, posušiti ubrusom, skinuti listove pa ih dodati u čoper.

Dodati so, biber, origano i maslinovo ulje. 

Fino samleti sadržaj u čoperu. 

Skuvane špagete procediti, odmah preliti sosom i servirati. Sos možemo i pomešati sa špagetima. 













Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF