Komadi tunjevine u ulju i svež paradajz su glavni sastojci ovog šarenog jela, spremnog za manje od 30 minuta. Brza, ukusna i ekonomična testenina, koja je pogodna za jedan ležeran ručak, ili kao predjelo na večeri s prijateljima.
Priprema je veoma jednostavna, a ako koristimo sastojke visokog kvaliteta - oni će napraviti razliku u ukusu.
Sastojci:
- konzerva od 170 g tunjevine u komadu
- 200 g italijanskih špageta
- 200 g paradajza (2 komada srednje veličine)
- 1 krupniji čen belog luka
- 1/4 kašičice suvog origana
- 2 grančice peršuna ili 10 listova bosiljka
- 3 kašike maslinovog ulja
- prstohvat bibera
- 1/4 kašičice soli
Navedene mere su za 2 porcije, ili 2 osobe ako je reč o glavnom obroku, a ako špagete serviramo kao predjelo, porcije su manje pa mogu namiriti 3-4 osobe.
Priprema:
Skuvati testeninu prema uputstvu proizvodjača. Uopšteno, testenina se kuva desetak minuta u velikom loncu i dosta posoljene vode. Povremeno promešati da se testenina ne bi zalepila izmedju sebe.
U medjuvremenu napraviti sos.
Paradajz oprati i oljuštiti. Paradajz se ljušti brzo i lako kada ga prelijemo vrelom vodom, sačekamo minut-dva pa zamenimo vodu hladnom koja će zaustaviti proces "kuvanja" paradajza. S donje strane paradajza napraviti nožem krstić i odatle krenuti s ljuštenjem. Iseći paradajz na četvrtine, ukloniti semenke i vodeni deo, a čvrsti deo grubo iseći i staviti u čoper.
Komade tunjevine iz konzerve staviti na cediljku i dobro ocediti. Dodati u čoper preko isečenog paradajza.
Oljuštiti krupan čen belog luka pa ga dodati u čoper.
Listove bosiljka isprati pod vodom, posušiti ubrusom i staviti u čoper. Ako koristimo peršun umesto bosiljka, dve grančice isprati pod vodom, posušiti ubrusom, skinuti listove pa ih dodati u čoper.
Dodati so, biber, origano i maslinovo ulje.
Fino samleti sadržaj u čoperu.
Skuvane špagete procediti, odmah preliti sosom i servirati. Sos možemo i pomešati sa špagetima.
Nema komentara:
Objavi komentar