Dinstana šargarepa s mileramom




Odličan vegetarijanski ručak i šargarepa s mileramom iz kuhinje moje mame, koja se svojim ukusom i bojom slaže s gotovo svim povrtnim jelima, bilo da su u pitanju variva ili salate. 

Sastojci:
  • 500 g šargarepe
  • 2 kašike ulja
  • 1 kašičica soli
  • 1 čen belog luka (po želji)
  • 100 g kisele pavlake 20% mm 
  • 1 kašika iseckanog peršuna
prilog:

Navedene mere su za 2-4 porcije, u zavisnosti od toga da li je varivo od šargarepe samostalno jelo, ili na stolu ima još povrtnih i mesnih jela.

Priprema:

Šargarepu očistiti i isprati pod vodom, pa je iseći na kolutove.

Staviti kolutove u šerpu, preliti uljem, posoliti i preliti vodom tek da ogrezne. Dodati sitno iseckan beli luk - ako smo ga planirali. Poklopiti. Dinstati šargarepu na umerenoj vatri dok ne omekša i sva tečnost ispari. Dužina kuvanja će zavisiti od vrste i kvaliteta šargarepe, otprilike 30-40 minuta na umerenoj ili tihoj vatri. Paziti da se kolutovi ne raspadnu, već da ostanu "al dente". 

Skloniti s vatre, posuti iseckanim peršunom, dodati mileram i lagano promešati varivo.  















1 komentar:

  1. Recept je isproban na Kulinarici:
    Cool Chef zorkazorka
    30.11.19. 08:17
    Od sada pravim dinstanu šargarepu obavezno sa mileramom. :mah:

    OdgovoriIzbriši

Print Friendly and PDF