Sastojci:
- 500 g šargarepe
- 2 kašike ulja
- 1 kašičica soli
- 1 čen belog luka (po želji)
- 100 g kisele pavlake 20% mm
- 1 kašika iseckanog peršuna
- pohovani karfiol
- krompir pečen u rerni
- kupus salata
Navedene mere su za 2-4 porcije, u zavisnosti od toga da li je varivo od šargarepe samostalno jelo, ili na stolu ima još povrtnih i mesnih jela.
Priprema:
Šargarepu očistiti i isprati pod vodom, pa je iseći na kolutove.
Staviti kolutove u šerpu, preliti uljem, posoliti i preliti vodom tek da ogrezne. Dodati sitno iseckan beli luk - ako smo ga planirali. Poklopiti. Dinstati šargarepu na umerenoj vatri dok ne omekša i sva tečnost ispari. Dužina kuvanja će zavisiti od vrste i kvaliteta šargarepe, otprilike 30-40 minuta na umerenoj ili tihoj vatri. Paziti da se kolutovi ne raspadnu, već da ostanu "al dente".
Skloniti s vatre, posuti iseckanim peršunom, dodati mileram i lagano promešati varivo.
Recept je isproban na Kulinarici:
OdgovoriIzbrišiCool Chef zorkazorka
30.11.19. 08:17
Od sada pravim dinstanu šargarepu obavezno sa mileramom. :mah: