Pita sa šunkom




Testo je masno i mekano, a fil kremast i šunkast. 
Stari recept iz mamine sveske, koji je dobila od svoje prijateljice. Recept je nadživeo mamu, a gospodja Mirjana je u poznim godinama, nesvesna činjenice da će njen recept doživeti renesansu :) 

Sastojci:
kvasac:
  • 150 ml mleka
  • 20 g svežeg kvasca (1/2 pakovanja)
  • 1 kašičica šećera
  • 2 kašike brašna
testo:
  • 400 g mekog brašna
  • 125 g putera
  • 1 jaje
  • aktiviran kvasac
  • 1 kašičica soli
nadev:
  • 40 g putera
  • 1 kašika ulja
  • 3 kašike mekog brašna s malim stomakom
  • 350 ml toplog mleka
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/4 kašičice bibera
  • 100 g tvrdog žutog sira
  • 150 g pečenice ili šunke u komadu
finale:
  • 1 žumance za premazivanje

Navedene mere su za pleh dimenzija 20 x 25 cm.

Priprema:

Priprema kvasca:

U lončiću smlačiti mleko, dodati izmrvljen kvasac i šećer, pa dobro izmešati. Dodati brašno, promešati, poklopiti i sačekati desetak minuta da se kvasac aktivira.

Priprema testa:

Prosejati brašno pa 2/3 sipati u veću činiju, a 1/3 ostaviti za kasnije mešenje. Puter iseći na kockice i dodati u činiju s brašnom. Utrljati brašno u puter, ili puter u brašno, dok ne dobijemo sipkavu smesu. Posoliti. Dodati jaje, dodati aktiviran kvasac. Mešati testo varjačom u činiji, uz dodavanje po malo preostalog brašna. Prebaciti testo na pobrašnjenu radnu površinu i dovršiti mešenje. Testo bi trebalo da bude mekano i nelepljivo. Loptu od testa staviti u pobrašnjenu činiju, pokriti plastičnom folijom i ostaviti 30 minuta na toplom mestu, na primer u blizini šporeta, da se udvostruči. Za to vreme pripremiti nadev.

Priprema nadeva:

Zagrejati mleko u lončiću. Na tihoj vatri zagrejati puter i ulje, dodati brašno i mešajući pržiti minut-dva. Dodati zagrejano mleko i mešati dok se bešamel sos ne zgusne. Ako ima grudvica sos odmah propasirati kroz cediljku za supu, jer će se hladjenjem zgusnuti. Posoliti ga i pobiberiti. Iseći šunku na vrlo sitne kockice i dodati u bešamel sos. Neka se dobro ohladi pre filovanja pite.

Izrendati tvrdi žuti sir. 

Slaganje pite:

Pripremiti manji pleh i postaviti hartiju. Žumance za premazivanje umutiti s par kapi vode. 

Naraslo testo podeliti na dva nejednaka dela, za donji sloj malko više testa, kod mene je bilo 660 g testa, za gornji deo sam izmerila 300 g a za donji je ostalo 360 g.

Testo je fino i mekano pa ga možemo prstima rasporediti, a zatim poravnati malom oklagijom ili čistom, okruglom, staklenom teglicom. Pripremićemo gornji sloj testa pre mazanja nadeva. Iskrojiti pek-papir širine tepsije, a malo veće dužine da možemo da ga držimo. Položiti papir preko donjeg sloja testa, a odozgo staviti drugi deo testa i rasporediti prstima, a zatim poravnati malom oklagijom. Podići testo zajedno s hartijom. Premazati bešamel sos preko donjeg testa, a preko njega rasporediti izrendan žuti sir. Prebaciti gornji sloj testa preko nadeva i ostaviti pitu da odmara 15 minuta.

Za to vreme uključiti rernu da se greje na 180°C. 

Premazati žumancetom gornju koru. Staviti pleh u zagrejanu rernu i peći 30-35 minuta. Posle 15 minuta u rernu staviti pleh od šporeta tik ispod gornjeg grejača, da zaštiti pitu od pregorevanja. Ispečenu pitu ostaviti da se ohladi pre serviranja. Izvaditi je iz pleha i oštrim, nazubljenim nožem kvadratno iseći. Čuvati ispod zvona da se pita ne bi osušila.

















Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF