Pogačice sa sirom




Ovo je stari recept iz mamine sveske datiran 1982. godine, za vrlo jednostavno i ukusno pecivo - bez kvasca, bez praška za pecivo i od samo tri sastojka. Pogačice se brzo i lako pripremaju, ali testo mora da odleži nekoliko sati u frižideru, pa recept ne mogu smatrati brzim. Pecivo veličine jednog zalogaja uvek je odličan izbor za okupljanja različitim povodom.

Sastojci:
  • 250 g putera
  • 250 g feta sira
  • 250 g mekog brašna "tip 400"
  • so prema potrebi
finale:
  • 1 žumance za premazivanje
  • kim za posipanje
  • krupna so za posipanje

Od navedenih mera dobićemo oko 90 pogačica prečnika 3 cm, ili dva puna pleha od šporeta.

Priprema:

Izvaditi puter iz frižidera pola sata ranije, da bi omekšao na sobnoj temperaturi. Prosejati brašno.

U činiju staviti jednake količine putera, sira i brašna. Mera je po 250 grama, ali može da se smanji i na po 150-200 grama, jedino što u tom slučaju dobijamo manje pogačica. Ovo je masno testo koje se lako mesi, lako peče, a za pleh ne trebaju nikakve pripreme. Dovoljno je premazati ga unutrašnjom stranom folije s putera, ali ko želi može staviti pek-papir.

Sir je tipa fete, mora da bude tvrd i ne mnogo voden. Testo posoliti po potrebi, a s obzirom da je sir već slan, verovatno će biti potrebno vrlo malo soli. 

Testo ćemo mesiti rukama u činiji. Prvo utrljati puter u brašno, zatim dodati izmrvljen sir i rukom dobro sjediniti sastojke, a zatim testo prebaciti na pobrašnjenu radnu površinu i mesiti dalje, uz dodavanje minimalne količine brašna, tek koliko je potrebno da bismo zaokružili loptu od testa. Pomenuta količina brašna za posipanje ne nalazi se medju sastojcima. 

Voditi računa da ne predjemo granicu s brašnom jer će pogačice, umesto da budu vazdušaste, biti tvrdje.

Kompaktno testo umotati u plastičnu foliju i ostaviti u frižideru nekoliko sati, a može i preko noći ukoliko su pogačice namenjene za doručak. Ovaj deo u procesu pripreme je obavezan. 

Žumance za premazivanje razmutiti s nekoliko kapi vode. Uključiti rernu da se greje na 180-190° C.

Testo će se u frižideru stvrdnuti, ali će na sobnoj temperaturi vrlo brzo postati gipko.

Pobrašniti radnu površinu, pa testo razvući oklagijom da bude debljine 1 centimetar, što je visina 2/3 modlice, prečnika 3 cm. Modlicom, ili čašom navedenog prečnika, vaditi pogačice pa ih stavljati s razmakom u pripremljen plehDa bismo pogačice lakše vadili iz modlice ili čaše, svaki put prebrisati rub papirnim ubrusom i provući ga kroz brašno.

Ostatak testa premesiti bez dodavanja brašna, posuti radnu površinu brašnom i ponovo razvući testo, zatim vaditi pogačice i tako raditi dok ima testa. Ipak, nastojati da najviše pogačica dobijemo iz prvog razvijanja testa.

Pogačice odozgo premazati žumancetom, pa posuti kimom i tek malo posuti krupnom solju. Staviti pleh u zagrejanu rernu. Biće vrlo brzo pečene, za 10-15 minuta, uz stalno nadgledanje procesa pečenja. 

















Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF