Hrskava i sočna piletina prelivena sokom od limuna u društvu kremaste paste kojoj limunov sok dodaje dašak svežine, pripada onoj grupi jela za koja kažemo da se pripremaju "na brzaka" ili za 30 minuta.
Sastojci:
- 120 g italijanske testenine bilo kakvog oblika
- 300 g pilećeg belog mesa - 2 manja fileta
- 1 jaje
- 30 g brašna
- 40 g prezli
- prstohvat bibera
- 1/2 kašičice soli
- ~4 kašike ulja za prženje
- 1 kašika putera
- 1 čen belog luka
- 1 ravna kašičica suvog crnog luka u granulama
- 200 ml pavlake za kuvanje
- 2 kašike soka od limuna
- 1/2 kašičice soli
- 3 kašike parmezana
- sok od 1/2 limuna za prelivanje
- iseckan peršun za garniranje
Navedene mere su za 2 bogate porcije.
Priprema:
Testeninu skuvati u velikom loncu punom ključale, posoljene vode, povremeno mešajući. Predvidjena dužina kuvanja napisana je u uputstvu proizvodjača paste, orijentaciono 10 minuta. Odvojiti 100 ml vode u kojoj se kuvala testenina, a ostatak procediti i poklopiti da se pasta ne ohladi.
Dok se testenina bude kuvala početi s pripremom mesa. Pileće filete isprati u hladnoj vodi, posušiti papirnim ubrusom, a zatim odstraniti svaku masnoću i preseći po dužini na pola tako da dobijemo šnicle.
Pripremiti sastojke za pohovanje piletine. U jednu posudu prosejati brašno. U drugoj posudi viljuškom umutiti jaje. U treću posudu prosejati prezle tako da dobijemo fine mrvice. Dodati biber i so, pa promešati.
Jednu po jednu pileću šniclu uvaljati u brašno, otresti višak, zatim staviti u posudu s jajetom i na kraju uvaljati u prezle. Poredjati pohovano meso na veći tanjir u jednom sloju.
U nelepljivom tiganju zagrejati ulje (koliko je potrebno da bi dno tiganja bilo pokriveno) na umerenoj vatri, pa dodati pohovano meso i pržiti 10 minuta, uz povremeno okretanje s jedne strane na drugu. Meso mora biti sasvim isprženo. Izvaditi šnicle na tanjir i pokriti da se ne bi ohladile.
Kada testenina bude skuvana i meso isprženo, napravićemo sos.
U šerpici na tihoj vatri otopiti i zagrejati puter. Dok se puter bude grejao sitno iseckati čen belog luka, pa dodati u šerpicu. Dodati suvi crni luk i mešajući pržiti vrlo kratko, oko minut. Dodati pavlaku za kuvanje i polovinu odvojene vode u kojoj se kuvala testenina. Ako bude bilo potrebno kasnije dodati i ostatak. Posoliti i kuvati na tihoj vatri dok sos ne počne da se blago zgušnjava. Hladjenjem će se još više zgusnuti, pa je bolje da sos ostane nešto redji. Skloniti šerpicu s vatre i uz stalno mešanje dodati sok od limuna i parmezan. Proveriti da li je sos dovoljno začinjen.
Dodati skuvanu i ocedjenu testeninu i promešati. Iseći meso na komadiće veličine zalogaja i obilno preliti sokom od limuna. Servirati odmah.
Na tanjir sipati testeninu u krem-sosu, dodati piletinu prelivenu limunovim sokom i garnirati peršunom.
Nema komentara:
Objavi komentar