Jednostavno slano punjeno pecivo u obliku ruže, koje je mekano i nežno baš kao što je ruža.
Sastojci:
kvasac:
- 20 g kvasca (1/2 pakovanja)
- 125 ml mlakog mleka
- 1 kašičica šećera
- 1 kašika brašna
- oko 400 g mekog brašna "tip 400"
- 1 jaje
- 1 belance
- 125 ml ulja
- 125 ml gustog jogurta sobne temperature
- aktiviran kvasac
- 1 kašičica soli
- 140 g krem-sira ili topljenog sira u kutiji ili trouglićima
- 1 žumance za premazivanje
- 1 kašičica mleka
Od navedenih mera dobićemo oko 16 ružica veličine standardnih mafina. Topljeni sir može biti natur ili sa šunkom. Kao i sva druga peciva, i ovo je najukusnije dok je friško.
Priprema:
Izmeriti i prosejati oko 400 g mekog brašna. U zavisnosti od veličine jaja može ostati desetak grama, koje ćemo upotrebiti za razvijanje testa i posipanje radne površine.
Jogurt ne sme biti hladan pa ga izvaditi iz frižidera, izmeriti i ostaviti 20 minuta da bi se ugrejao na sobnoj temperaturi.
Razdvojiti jedno belance i žumance. Žumance sjediniti s kašičicom mleka i ostaviti po strani za kasnije premazivanje ružica.
Priprema kvasca:
U lončiću smlačiti mleko, dodati šećer i promešati. Dodati izmrvljen kvasac i kašiku brašna, promešati i poklopiti. Ostaviti desetak minuta na toplom mestu da se kvasac aktivira.
Priprema testa:
U veću činiju staviti jaje i belance. Dodati ulje. Dodati jogurt sobne temperature. Dodati aktiviran kvasac. Sve sastojke dobro izmešati kašikom. Dodati deo prosejanog brašna. Dodati so. Dodavati malo po malo brašno i mesiti testo rukom u činiji.
Prebaciti kompaktno testo na pobrašnjenu radnu površinu i nastaviti sa mešenjem uz dodavanje još malo preostalog brašna. Stati sa mešenjem i dodavanjem brašna kada budemo dobili nelepljivo, ali mekano i vazdušasto testo.
Staviti loptu od testa u čistu, pobrašnjenu, činiju i pokriti plastičnom folijom. Ostaviti 45 minuta na toplom mestu da se testo udvostruči.
Premesiti testo na radnoj površini koju ne moramo posipati brašnom i odvajati komadiće veličine mandarine. Testo se neće lepiti i nije potrebno posipati brašnom.
Svaki komadić odvojenog testa rukom zaokružiti u lopticu. Dok smo oblikovali loptice, one prve su malo porasle pa od njih krenuti sa razvijanjem. Razviti lopticu u krug veličine oko 11 cm i debljine oko 5 mm.
Priprema ružica:
Krug zaseći na sve 4 strane, a ostaviti u celosti sredinu prečnika 2 cm. Na sredinu ćemo staviti kašičicu krem-sira, ili topljenog sira. Zatvarati ružicu oko krem-sira podižići jednu po jednu "laticu" od testa u istom smeru. Ružice možemo peći na ravnom plehu, ali kada ih stavimo u kalup za mafine oblik će im biti lepši.
Kalup za mafine namazati puterom. U svaki otvor staviti po jednu ružicu. Ostaviti 20 minuta da testo još jednom naraste. U medjuvremenu uključiti rernu da se greje na 180° C. Premazati ružice pripremljenim žumancetom i peći 20-25 minuta.

Nema komentara:
Objavi komentar