Sendvič "Monte Kristo"




"Monte Kristo" je najbolji sendvič sa sirom i šunkom ikad :) Recept je nastao tridesetih godina 20. veka, kao američki odgovor na francuski sendvič "croque monsieur".
Dašak dekadencije sendviču daje mala doza slatkog u vidu posipanja šećerom u prahu, ali u mojoj kuhinji ova neuobičajena kombinacija nije zaživela. Čuveni sendvič je vrlo jednostavan i brz za pripremanje. 

Sastojci:

  • 6 većih krišaka tost hleba
  • 4 šnite praške šunke ili pršute
  • 12 kašika izrendanog gauda sira (oko 80 g)
  • 6 kašičica majoneza
pohovanje:
  • 2 jajeta
  • 5 kašičica mleka
  • prstohvat soli
  • 2 kašike putera za prženje

Navedene količine su za 2 sendviča. 

Priprema:

Priprema jednog sendviča:

Sitno izrendati gauda sir, ili neki drugi tvrdi žuti sir koji imamo u frižideru. Sa 3 kriške tost hleba odseći koricu zato što će sendvič biti nežniji i bolje će se sjediniti s jajima. Postaviti kriške jednu pored druge i svaku premazati sa po 1 kašičicom majoneza. Preko majoneza rasporediti po 2 kašike izrendanog sira. Na dve kriške preko sira staviti po 1 šnitu šunke, a treću krišku hleba ostaviti po strani.

Prebaciti jednu krišku hleba sa šunkom preko druge kriške, tako da šunka ostane na gornjoj strani. Poravnati stranice i odozgo, preko šunke, pritisnuti rukom ili nekom čistom kuhinjskom daščicom da bi se slojevi stanjili i bolje prionuli izmedju sebe. 

Sada obe priljubljene kriške hleba sastaviti s trećom kriškom koju smo ostavili po strani, tako što ćemo krišku sa šunkom staviti preko sira na trećem parčetu tost hleba. Ponovo sve tri kriške lagano pritisnuti dlanom ili daščicom. 

Ponoviti postupak sa drugim sendvičem.

Pohovanje sendviča:

U plitkoj činiji dobro umutiti viljuškom jaja, mleko i prstohvat soli. Uključiti ringlu da se greje na umerenoj vatri. Staviti tiganj s puterom da se otopi i umereno zagreje. Možemo koristiti manji tiganj i pržiti svaki sendvič posebno sa po 1 kašikom putera, ili u većem tiganju pržiti oba sendviča zajedno. 

Umočiti sendvič u umućena jaja s mlekom i okretati ga tako da svaka stranica bude obložena jajima. Ne natapati predugo da se sendvič ne bi raskvasio.

Staviti sendvič u tiganj sa zagrejanim puterom i pržiti po nekoliko minuta sa svake strane. U toku prženja okretati ga da bi se jednako ispržio sa svih 6 strana. Važno je da temperatura ne bude visoka, da nam sendvič ne bi pregoreo. 

Izvaditi sendvič na upijajuću hartiju i preseći ga po dijagonali. Servirati odmah. 

















Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF