Begova čorba



Begova čorba je ukusna i okrepljujuća pileća čorba s puno povrća, koja se tradicionalno servira za praznike i proslave, ali i bilo kog drugog dana. Možemo je poslužiti kao samostalno jelo, ako je dovoljno gusta. Ova čorba se sprema isključivo s pilećim mesom. Neizostavan sastojak je bamija, koju ipak možemo zameniti s graškom. 

Sastojci:

supa:

  • 250 g pilećeg filea
  • 2 šargarepe srednje veličine
  • 150 g celera
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 lovorov list
  • 1 kašičica soli
  • 1.5 l vode

kuvanje bamije ili graška:

  • 50 g bamije ili graška
  • 250 ml vode
  • prstohvat soli

zgušnjavanje čorbe:

  • 1 jaje
  • 2 ravne kašike brašna (ili 1 ravna kašika brašna i 1 kašika griza)
  • 125 ml pavlake za kuvanje 20% mm

finale:
  • 2 kašike iseckanog peršunovog lista
  • 1/4 kašičice bibera
  • 1/2 kašičice kurkume
  •  sok od 1/2 limuna

Od navedenih mera, kada se čorba skuva i zgusne, dobićemo oko 1.5 litar ili 4-5 porcija. 

Priprema:

Priprema supe:

Pileće meso isprati pod tekućom, hladnom vodom, posušiti papirnim ubrusom, pa odstraniti masnoću i žilice ako ih ima. Povrće očistiti i oprati. 

U veću šerpu staviti piletinu, šargarepu, celer, glavicu luka i lovorov list. To bi bili obavezni sastojci, a možemo dodati 1 paškanat i komad praziluka ako imamo. Sipati vodu i posoliti. Poklopiti šerpu. Zagrejati vodu do ključanja, a zatim smanjiti temperaturu i nastaviti kuvanje na vrlo tihoj vatri, kako bi sastojci sačuvali svoje hranljive vrednosti. Supu kuvati 40-60 minuta, sve dok meso i povrće sasvim ne omekšaju. Procediti. Imaćemo 1 litar bujona. 

Jednu šargarepu i sav celer samleti u blenderu. Da bismo dobili finu povrtnu kašu, dodaćemo u blender 125 ml vode. Vratiti kašu u šerpu s bujonom. Povrće možemo izgnječiti viljuškom. 

Odvojeno skuvati bamiju ili grašak. Kažu da je suva bamija mnogo ukusnija od sveže ili zamrznute, ali ja to ne mogu da potvrdim jer uvek koristim zaledjen grašak. Grašak kuvati u blago posoljenoj vodi desetak minuta, ili prema uputstvu proizvodjača. Procediti. 

Pileće meso iseckati ili iscepkati prstima na sitne komadiće. Iseckati na kockice preostalu šargarepu. Dodati meso, šargarepu i bamiju (grašak) u supu. Vratiti šerpu na ringlu, poklopiti i ostaviti da čorba prokuva na tihoj vatri. Dodati mleveni biber i kurkumu. 

Zgušnjavanje čorbe:

U činijici izmutiti jaje viljuškom. Dodati prosejano brašno i pavlaku. Sjediniti sastojke, pa procediti da bismo odstranili grudvice. U smesu dodati malo vruće supe, promešati, pa polako, uz mešanje, sipati u šerpu. Na tihoj vatri kuvati 5 minuta, sve dok se čorba ne zgusne.

Dodati iseckan peršun i sok od limuna. Proveriti da li je čorba dovoljno začinjena, pa doterati ukus. Servirati. Ova čorba se ne podgreva.
















Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF