Sastojci:
sos od šampinjona:
- 200-280 g očišćenih šampinjona
- 2 kašike ulja
- 1/4 kašičice sveže mlevenog bibera (pečurke vole biber)
- 1/2 kašičice soli
- 1 kašika putera
- 1 ravna kašika brašna
- 100-125 ml mleka
rolnice:
- 3 lista svežih, tankih, kora
- 50 g kačkavalja
- 2 kašike parmezana
- 1 sitnije jaje
- 1/2 kašičice vode
- oko 100 g prezli
- ulje za nešto dublje prženje
Navedene mere su za 6 pohovanih rolnica dužine, u zavisnosti od veličine kora, 12-14 cm. Za pripremu više rolnica srazmerno povećati sve sastojke.
Priprema:
Sos od šampinjona:
Oprati pečurke pod hladnom, tekućom, vodom, posušiti ih papirnim ubrusom, po želji oljuštiti klobuke, pa ih iseckati na listiće. U dubljem tiganju zagrejati ulje na umerenoj vatri, dodati listiće šampinjona i dinstati dok ne bude isparila tečnost koju će pečurke pustiti, otprilike 10 minuta. Često promešati. Dodati so i biber.
U medjuvremenu zagrejati mleko.
Kada je tečnost isparila, dodati puter, a kad se bude rastopio dodati brašno i energično promešati. Sipati toplo mleko i mešajući zgusnuti sos. Skloniti s vatre i sačekati da se potpuno ohladi. Proveriti da li je sos dovoljno slan, pa dosoliti ako bude bilo potrebno.
Priprema rolnica:
U posudi izmutiti jaje i pola kašičice vode, da bi smesa bila manje rastegljiva. U drugom tanjiru pripremiti fine, prosejane, prezle. Sveže, domaće, prezle uvek su najbolji izbor.
Krupno izrendisati kačkavalj, pa ga izmešati sa parmezanom.
Odvojiti 3 kore, pa ih složiti jednu preko druge i preseći kuhinjskim makazama po kraćoj strani na 2 jednake polovine. Dobićemo 6 kora za 6 rolnica.
Uzimati po jednu koru. Na gornju, kraću, ivicu staviti dve kašike sosa i dodati dve kašike izrendisanog kačkavalja. Preklopiti bočne strane kore preko nadeva i urolati od vrha do kraja. Sastav premazati vodom i zalepiti da se rolnica ne bi odmotala.
U tiganju zagrejati ulje na umerenoj temperaturi, da nam poh ne bi pregoreo. Proveriti pomoću drvenog štapića da li je ulje zagrejano. Umočiti štapić u ulje, pa ako su se pojavili mehurići, ulje je spremno.
Umočiti rolnicu sa svih strana u umućeno jaje, pa u prezle, i staviti na zagrejano ulje.
Pržiti nekoliko minuta, okrećući rolnice dok fino ne porumene. Ostaviti ih nekoliko minuta na upijajućoj hartiji da bi se ocedile.
Nema komentara:
Objavi komentar