.jpg)
Sastojci:
sos od šampinjona:
- 200-280 g očišćenih šampinjona
- 2 kašike ulja
- 1/4 kašičice sveže mlevenog bibera (pečurke vole biber)
- 1/2 kašičice soli
- 1 kašika putera
- 1 ravna kašika brašna
- 100-125 ml mleka
rolnice:
- 3 lista svežih, tankih, kora
- 50 g kačkavalja
- 2 kašike parmezana
- 1 sitnije jaje
- 1/2 kašičice vode
- oko 100 g prezli
- ulje za nešto dublje prženje
Navedene mere su za 6 pohovanih rolnica dužine, u zavisnosti od veličine kora, 12-14 cm. Za pripremu više rolnica srazmerno povećati sve sastojke.
Priprema:
Sos od šampinjona:
Oprati pečurke pod hladnom, tekućom, vodom, posušiti ih papirnim ubrusom, po želji oljuštiti klobuke, pa ih iseckati na listiće. U dubljem tiganju zagrejati ulje na umerenoj vatri, dodati listiće šampinjona i dinstati dok ne bude isparila tečnost koju će pečurke pustiti, otprilike 10 minuta. Često promešati. Dodati so i biber.
U medjuvremenu zagrejati mleko.
Kada je tečnost isparila, dodati puter, a kad se bude rastopio dodati brašno i energično promešati. Sipati toplo mleko i mešajući zgusnuti sos. Skloniti s vatre i sačekati da se potpuno ohladi. Proveriti da li je sos dovoljno slan, pa dosoliti ako bude bilo potrebno.
Priprema rolnica:
U posudi izmutiti jaje i pola kašičice vode, da bi smesa bila manje rastegljiva. U drugom tanjiru pripremiti fine, prosejane, prezle. Sveže, domaće, prezle uvek su najbolji izbor.
Krupno izrendisati kačkavalj, pa ga izmešati sa parmezanom.
Odvojiti 3 kore, pa ih složiti jednu preko druge i preseći kuhinjskim makazama po kraćoj strani na 2 jednake polovine. Dobićemo 6 kora za 6 rolnica.
Uzimati po jednu koru. Na gornju, kraću, ivicu staviti dve kašike sosa i dodati dve kašike izrendisanog kačkavalja. Preklopiti bočne strane kore preko nadeva i urolati od vrha do kraja. Sastav premazati vodom i zalepiti da se rolnica ne bi odmotala.
U tiganju zagrejati ulje na umerenoj temperaturi, da nam poh ne bi pregoreo. Proveriti pomoću drvenog štapića da li je ulje zagrejano. Umočiti štapić u ulje, pa ako su se pojavili mehurići, ulje je spremno.
Umočiti rolnicu sa svih strana u umućeno jaje, pa u prezle, i staviti na zagrejano ulje.
Pržiti nekoliko minuta, okrećući rolnice dok fino ne porumene. Ostaviti ih nekoliko minuta na upijajućoj hartiji da bi se ocedile.
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)

Nema komentara:
Objavi komentar