Pohovane rolnice nadevene šampinjonima




Fine rolnice punjene bešamel sosom, šampinjonima i kačkavaljem, čija je izrada prilično jednostavna, ali je potrebno malo više vremena, ne previše. Pohovane rolnice su veoma kalorične i zato ovakva jela nisu predvidjena za svakodnevnu ishranu. Možemo ih poslužiti kao toplo predjelo, ili obradovati ukućane ukusnom večerom. Rolnice možemo filovati s kockicama šunke u bešamel sosu, umesto šampinjona, ne znam koje su bolje.

Sastojci:

sos od šampinjona:

  • 200-280 g očišćenih šampinjona
  • 2 kašike ulja
  • 1/4 kašičice sveže mlevenog bibera (pečurke vole biber)
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 kašika putera
  • 1 ravna kašika brašna
  • 100-125 ml mleka

rolnice:

  • 3 lista svežih, tankih, kora
  • 50 g kačkavalja
  • 2 kašike parmezana
  • 1 sitnije jaje
  • 1/2 kašičice vode
  • oko 100 g prezli
  • ulje za nešto dublje prženje

Navedene mere su za 6 pohovanih rolnica dužine, u zavisnosti od veličine kora, 12-14 cm. Za pripremu više rolnica srazmerno povećati sve sastojke. 

Priprema:

Sos od šampinjona:

Oprati pečurke pod hladnom, tekućom, vodom, posušiti ih papirnim ubrusom, po želji oljuštiti klobuke, pa ih iseckati na listiće. U dubljem tiganju zagrejati ulje na umerenoj vatri, dodati listiće šampinjona i dinstati dok ne bude isparila tečnost koju će pečurke pustiti, otprilike 10 minuta. Često promešati. Dodati so i biber.

U medjuvremenu zagrejati mleko.

Kada je tečnost isparila, dodati puter, a kad se bude rastopio dodati brašno i energično promešati. Sipati toplo mleko i mešajući zgusnuti sos. Skloniti s vatre i sačekati da se potpuno ohladi. Proveriti da li je sos dovoljno slan, pa dosoliti ako bude bilo potrebno.

Priprema rolnica:

U posudi izmutiti jaje i pola kašičice vode, da bi smesa bila manje rastegljiva. U drugom tanjiru pripremiti fine, prosejane, prezle. Sveže, domaće, prezle uvek su najbolji izbor.

Krupno izrendisati kačkavalj, pa ga izmešati sa parmezanom.

Odvojiti 3 kore, pa ih složiti jednu preko druge i preseći kuhinjskim makazama po kraćoj strani na 2 jednake polovine. Dobićemo 6 kora za 6 rolnica. 

Uzimati po jednu koru. Na gornju, kraću, ivicu staviti dve kašike sosa i dodati dve kašike izrendisanog kačkavalja. Preklopiti bočne strane kore preko nadeva i urolati od vrha do kraja. Sastav premazati vodom i zalepiti da se rolnica ne bi odmotala. 

U tiganju zagrejati ulje na umerenoj temperaturi, da nam poh ne bi pregoreo. Proveriti pomoću drvenog štapića da li je ulje zagrejano. Umočiti štapić u ulje, pa ako su se pojavili mehurići, ulje je spremno.

Umočiti rolnicu sa svih strana u umućeno jaje, pa u prezle, i staviti na zagrejano ulje. 

Pržiti nekoliko minuta, okrećući rolnice dok fino ne porumene. Ostaviti ih nekoliko minuta na upijajućoj hartiji da bi se ocedile.

Rolnice držati na toplom mestu u činiji s poklopcem, da bi ostale što duže tople. Ne podgrevaju se.

















Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF