Hrskavi zalogaji od svinjetine




Ekonomično i vrlo ukusno jelo, koje se brzo sprema. Sladunjavi, pohovani, zalogaji od svinjskog mesa su spolja hrskavi, a iznutra neverovatno mekani i sočni. 

Sastojci:

  • 350-400 g svinjskog mesa (krmenadle, kare, file)
  • fino mleveno žuto kukuruzno brašno za oblaganje mesa (ili gustin)
  • 1 sitnije jaje
  • ulje za prženje

marinada:

  • 1/2 kašičice meda
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 2 kašike pirinčanog ili jabukovog sirćeta
  • 1 kašika soja sosa

umak:

  • 2 kašike susamovog ulja (ili bilo kog drugog)
  • 2 čena izrendisanog belog luka
  • 1 kašičica meda
  • 2 kašike pirinčanog ili jabukovog sirćeta
  • 1/4 kašičice soli
  • 2 dl vode
  • 1.5-2 kašike soja sosa
  • 1 ravna kašika gustina

finale:

  • 100 g pirinča
  • 2 kašike iseckanog mladog luka za posipanje
  • 2 kašike tostiranog susama za posipanje

Navedene mere su za 2 osobe. Imati u vidu činjenicu da je soja-sos slan, pa oprezno soliti tokom pripreme. 

Priprema:

Priprema mesa:

Svinjske šnicle isprati pod hladnom vodom i posušiti kuhinjskim ubrusom. Odstraniti masnoću i kosti, ukoliko se radi o krmenadlama, pa meso iseći na štapiće veličine zalogaja. Uzeti u obzir da će se meso smanjiti tokom procesa prženja. 

Priprema marinade:

U veću činiju stavljati redom: 1/2 kašičice meda, 1/2 kašičice soli, 1 ravnu kašičicu sode bikarbone, 2 kašike pirinčanog ili jabukovog sirćeta i 1 kašiku soja sosa. Dobro promešati. Dodati isečeno meso, promešati i ostaviti u marinadi onoliko dugo koliko imamo vremena na raspolaganju, a najviše 30 minuta. Za to vreme promešati povremeno. Ako je marinada gusta, dodati 1 kašiku vode. 

Dok se meso marinira skuvati pirinač i tostirati susam. Za dve osobe izmeriti 100 g pirinča, dobro ga isprati pod tekućom vodom i skuvati na umerenoj vatri. Susam tostirati na suvom tiganju i na umerenoj vatri.

Prženje mesa:

Zagrejati na umerenoj vatri ulje za nešto dublje prženje. Vrh drške od varjače, ili drveni štapić, umočiti u ulje da bismo proverili koliko je zagrejano. Ako su se oko štapića pojavili mehurići, ulje je spremno.

U činijici umutiti jaje viljuškom. Na tanjir staviti fino mleveno kukuruzno brašno, ili gustin. Komadiće mesa vaditi iz marinade i uvaljati u brašno, višak brašna otresti, zatim umočiti u umućeno jaje, pa stavljati na vruće ulje. Važno je da radimo s jednim po jednim komadićem, a posudu u kojoj pržimo meso ne pretrpavati. 

Pržiti komadiće, uz okretanje, nekoliko minuta na umerenoj temperaturi, sve do fine, smedje, boje. Izvaditi meso na tanjir.

Priprema umaka:

U šerpicu staviti sve sastojke za umak: 2 kašike susamovog ulja, ili bilo kog drugog, 2 čena izrendisanog belog luka, 1 kašičicu meda, 2 kašike pirinčanog ili jabukovog sirćeta, 1/4 kašičice soli i 2 dl vode. Dobro izmešati i sjediniti sastojke, pa zagrejati na srednje jakoj vatri. Kuvati 5-6 minuta. U činijicu staviti gustin, pa dodati soja-sos i promešati tako da nema grudvica. Sipati u šerpicu i uz stalno mešanje zgusnuti umak. Dodati isprženo meso, ili meso preliti umakom.

Odmah servirati uz kuvan pirinač. Jelo posuti tostiranim susamom i iseckanim mladim lukom.



















Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF