Kremasta supa od crvenog kupusa, upadljivo ljubičaste boje, puna je hranljivih sastojaka, savršena za ručak, večeru ili za serviranje gostima. Crveni kupus je jeftina namirnica koja ima mnogo sakrivenih kvaliteta, a najviše ga koristimo u sirovom obliku, iako je recept za supu jednostavan, a ukus je sličan krem-supi od karfiola, što i nije neobično s obzirom da su karfiol i kupus iz iste porodice kupusnjača. Neočekivana transformacija iz ljubičaste u roze boju, deo je magije koja nastaje u kuhinji :)
Sastojci:
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1 glavica crvenog luka
- 500 g crvenog kupusa
- 1-1.2 l vode
- sok od 1/4 limuna
- 100 ml tečne pavlake 20% mm
- 1/4 kašičice muskatnog oraha
- 1/4 kašičice bibera
- 1/2 kašičice soli
Navedene mere su za 2 porcije krem-supe. Ako mlečnu pavlaku zamenimo s biljnom, imaćemo posnu obrok-supu. Pavlaku, takodje, možemo zameniti punomasnim mlekom i na taj način ćemo dobiti svetliju i manje kremastu supu.
Priprema:
Sa glavice crvenog kupusa skinuti spoljne listove i izvaditi koren, pa isprati glavicu pod tekućom vodom. Izmeriti je, a zatim odseći 500 grama. Ostatak kupusa zamotati u plastičnu foliju i čuvati u frižideru za neku drugu priliku.
Iseći kupus na tanke rezance pomoću mandoline ili nožem. Odvojiti nekoliko rezanaca za ukrašavanje, pa ih staviti u kutiju da kupus ne bi uvenuo.
Oljuštiti crveni luk, a zatim ga iseći na kockice.
U veću šerpu, u kojoj ćemo kasnije moći da ispasiramo kupus, sipati maslinovo ulje i zagrejati na umerenoj vatri. Dodati iseckan luk i pržiti nekoliko minuta uz mešanje. Dodati iseckan kupus, promešati, pa dodati toliko vode koliko je potrebno da bi kupus bio tek pokriven. Posoliti. Poklopiti šerpu i dinstati kupus na tihoj vatri 1 sat, ili dok sasvim ne omekša. Ako bude bilo potrebno, dodavati po malo tople vode tokom dinstanja. Na kraju, kupus ne bi trebalo da pliva u vodi, niti da bude suv, nego kašast - i zato vodu oprezno dodavati. Skloniti šerpu s ringle i dodati tečnu pavlaku. Pomoću štapnog miksera ispasirati kupus. Ako je potrebno, ako kupus nije dobro ispasiran, procediti dobijenu kašu kroz cediljku za supu, što će krem-supi dati baršunast izgled. Dodati biber i muskatni orah. Proveriti da li je supa dovoljno začinjena.
Pomoću kutlače odvojiti 1/3 ljubičaste krem-supe, dodati sok od limuna i promešati. Nastalom hemijskom reakcijom krem-supa će promeniti boju u roze. Servirati odmah - prvo ljubičasti deo, odozgo roze, pa ukrasiti rezancima kupusa. Ova supa se ne podgreva.
Nema komentara:
Objavi komentar