Ljubičasta krem-supa



Kremasta supa od crvenog kupusa, upadljivo ljubičaste boje, puna je hranljivih sastojaka, savršena za ručak, večeru ili za serviranje gostima. Crveni kupus je jeftina namirnica koja ima mnogo sakrivenih kvaliteta, a najviše ga koristimo u sirovom obliku, iako je recept za supu jednostavan, a ukus je sličan krem-supi od karfiola, što i nije neobično s obzirom da su karfiol i kupus iz iste porodice kupusnjača. Neočekivana transformacija iz ljubičaste u roze boju, deo je magije koja nastaje u kuhinji :)

Sastojci:

  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1 glavica crvenog luka
  • 500 g crvenog kupusa
  • 1-1.2 l vode
  • sok od 1/4 limuna
  • 100 ml tečne pavlake 20% mm
  • 1/4 kašičice muskatnog oraha
  • 1/4 kašičice bibera
  • 1/2 kašičice soli

Navedene mere su za 2 porcije krem-supe. Ako mlečnu pavlaku zamenimo s biljnom, imaćemo posnu obrok-supu. Pavlaku, takodje, možemo zameniti punomasnim mlekom i na taj način ćemo dobiti svetliju i manje kremastu supu.

Priprema:

Sa glavice crvenog kupusa skinuti spoljne listove i izvaditi koren, pa isprati glavicu pod tekućom vodom. Izmeriti je, a zatim odseći 500 grama. Ostatak kupusa zamotati u plastičnu foliju i čuvati u frižideru za neku drugu priliku. 

Iseći kupus na tanke rezance pomoću mandoline ili nožem. Odvojiti nekoliko rezanaca za ukrašavanje, pa ih staviti u kutiju da kupus ne bi uvenuo. 

Oljuštiti crveni luk, a zatim ga iseći na kockice.

U veću šerpu, u kojoj ćemo kasnije moći da ispasiramo kupus, sipati maslinovo ulje i zagrejati na umerenoj vatri. Dodati iseckan luk i pržiti nekoliko minuta uz mešanje. Dodati iseckan kupus, promešati, pa dodati toliko vode koliko je potrebno da bi kupus bio tek pokriven. Posoliti. Poklopiti šerpu i dinstati kupus na tihoj vatri 1 sat, ili dok sasvim ne omekša. Ako bude bilo potrebno, dodavati po malo tople vode tokom dinstanja. Na kraju, kupus ne bi trebalo da pliva u vodi, niti da bude suv, nego kašast - i zato vodu oprezno dodavati. Skloniti šerpu s ringle i dodati tečnu pavlaku. Pomoću štapnog miksera ispasirati kupus. Ako je potrebno, ako kupus nije dobro ispasiran, procediti dobijenu kašu kroz cediljku za supu, što će krem-supi dati baršunast izgled. Dodati biber i muskatni orah. Proveriti da li je supa dovoljno začinjena.

Pomoću kutlače odvojiti 1/3 ljubičaste krem-supe, dodati sok od limuna i promešati. Nastalom hemijskom reakcijom krem-supa će promeniti boju u roze. Servirati odmah - prvo ljubičasti deo, odozgo roze, pa ukrasiti rezancima kupusa. Ova supa se ne podgreva.











Još odličnih recepata:




Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF