Pileća krem-supa s crvenim pirinčem




Pileća supa kojoj ćemo umesto rezanaca dodati crveni pirinač, a pavlakom promeniti teksturu i supu učiniti kremastom, brzo je postala omiljena u mojoj porodici. Crveni pirinač možemo pronaći u bolje snabdevenim prodavnicama zdrave hrane i u većim marketima. Imamo mnogo razloga da ga uključimo u ishranu, savetuju nutricionisti, jer je izmedju ostalih blagodeti i moćan antioksidans.

Sastojci:
  • 250 g pilećeg belog mesa
  • 1.25 litara vode
  • 50 g crvenog divljeg pirinča
  • 1 kašika ulja
  • 1 kašika putera
  • 1 sitnija glavica crnog luka
  • komadić praziluka
  • 2 šargarepe srednje veličine
  • 1/2 sitnijeg korena celera
  • 1 čen belog luka
  • 1/4 kašičice iseckanog suvog ruzmarina
  • 1/4 kašičice majčine dušice
  • 1/4 kašičice majorana
  • prstohvat bibera
  • 1 kašičica soli
finale:
  • 250 ml mleka
  • 50 ml pavlake za kuvanje 20% mm
  • 1 kašika kukuruznog skroba - gustina

Navedene mere su za 1 litar gotove supe ili za 4 porcije. 
Ova supa se ne zamrzava, a u frižideru se čuva do 2 dana, ali imati u vidu da će pirinač stajanjem upiti mnogo više tečnosti iz supe.

Priprema:

Pirinač dobro isprati pod vodom i pripremiti prema uputstvu s ambalaže. Divlji pirinač se mnogo duže kuva, a u uputstvu piše da je odnos pirinča i vode 1:2 i da kuvanje traje 45 minuta na tihoj vatri. Dužinu kuvanja podesiti na licu mesta tako što ćemo posle 30 minuta probati pirinač i proveriti mekoću zrna. Dodati nešto više vode od navedene razmere, ili dodavati toplu vodu tokom kuvanja - zato što je dugačak period, pa će voda delom ispariti, a delom će je upiti pirinač. Ako smo supu skuvali ranije u toku dana, skuvan pirinač dodati pred serviranje da se ne bi natapao i bubrio. 

Pileće belo meso isprati pod hladnom vodom i posušiti ubrusom. Očistiti meso od žilica i masnoće. U lonac sipati 1.25 litara hladne i neslane vode, zagrejati je do ključanja i dodati pripremljenu piletinu. Kuvati 20 minuta na tihoj vatri. 

U medjuvremenu pripremiti povrće, oljuštiti ga, isprati pod vodom i iseckati na kockice 5 x 5 mm. Beli luk izrendati, ili propustiti kroz presu. 

U činijici pomešati malo hladnog mleka i gustin, a zatim dodati preostalo mleko i pavlaku za kuvanje. Dobro izmešati.

U većoj šerpi zagrejati ulje i otopiti puter na tihoj vatri. Dodati crni luk i praziluk, pa dinstati nekoliko minuta mešajući. Dodati kockice šargarepe i celera, pa mešajući dinstati oko 5 minuta, a pred sam kraj dodati ispasiran beli luk. Nakon minut-dva dodati vodu u kojoj se kuvala piletina. Dodati začine: ruzmarin, majčinu dušicu, majoran, so i biber. 

Piletinu iscepkati prstima na vlakna, ili iseckati nožem i dodati u čorbu. Poklopiti šerpu i kuvati supu 15 minuta na tihoj vatri. Dodati skuvan crveni pirinač.

Kad supa ponovo prokuva dodavati mleko s gustinom u tankom mlazu. Mešati varjačom. Kuvati oko 5 minuta, ili dok se supa ne zgusne. Proveriti da li je dovoljno začinjena. Ako je supa previše gusta, dodati malo tople vode i razrediti prema svom ukusu. Servirati odmah. 

Supu možemo pripremiti s integralnim pirinčem i u tom slučaju će biti bele boje i svakako finog ukusa.










Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF