Mekane, mirisne, ukusne, začinjene krofne nalik na bundeve, kao omaž prazniku koji obeležavaju zapadni hrišćani :)
Sastojci:
testo:
- 1 jaje
- 100 ml mleka
- 50 g putera
- 250 g namenskog brašna
- 2 kašičice suvog kvasca
- 50 g šećera
- 1 kašičica cimeta
- 1 kašičica djumbira u prahu
- prstohvat soli
- prstohvat muskatnog oraha
- oko 50 g namenskog brašna za mešenje
- ulje za duboko prženje
- 80 g šećera za oblaganje krofni
- nekoliko badema, semenki bundeve ili slično za peteljke
Od navedene količine dobićemo 10 krofnica prečnika 7 cm nakon prženja.
Priprema:
U većoj činiji pomešati prosejano brašno, kvasac, prstohvat soli, 50 g šećera, cimet muskatni orah i djumbir.
U manjoj šerpici smlačiti mleko, dodati puter i zagrevati tek toliko da se puter rastopi. Ostaviti da se prohladi, zatim dodati razmućeno jaje. Dobro izmešati i sjediniti tečne sastojke, pa dodati u činiju s pripremljenim brašnom i promešati varjačom. Testo prebaciti na pobrašnjenu radnu površinu i dodavati po malo i po potrebi još brašna, pa zamesiti kompaktno ali mekano testo.
Čistu činiju pobrašniti i dodati loptu od testa, pa činiju pokriti plastičnom folijom i ostaviti na toplom mestu 1 sat, ili dok se testo ne bude udvostručilo.
Naraslo testo staviti na pobrašnjenu radnu površinu, pa oblikovati valjak koji ćemo podeliti na 10 jednakih delova. Svaki deo zaokružiti, a lopticu uvaljati u brašno na radnoj površini.
Pobrašniti veću šerpu.
Kuhinjskim makazama zaseći svaku lopticu na 6-7 mesta u krug, vodeći računa da makazama ne dodjemo do centra. Nije neophodno da zaseci budu na jednakim razmacima. Svaku lopticu pritisnuti malim prstom ili vrhom drške od varjače u centar i napraviti udubljenje.
Poredjati krofne s razmakom u pripremljenu veću šerpu i jednostavno je poklopiti, pa ostaviti 45 minuta da testo još jednom naraste.
Zagrejati u manjoj šerpi na srednjoj temperaturi ulje za duboko prženje. Umočiti čist i suv drveni štapić u ulje, pa ako se budu pojavili mehurići oko njega - ulje je dovoljno zagrejano. Stavljati po 2-3 krofne okrenute udubljenjem u centru prema dole i pržiti oko 3 minuta, ili dok ne porumene. Okretati krofne. Važno je da temperatura ulja bude umerena, da krofne spolja ne bi pregorele, a iznutra ostale nepečene. Vaditi ih na kuhinjski ubrus i ostaviti par minuta.
Staviti šećer u činiju i vruće krofne uvaljati. U centar svake krofne ubosti prepečen badem ili slično, koje će ličiti na dršku od bundeve.
Odmah servirati. Za ovakvu vrstu testa nije dobro kad dugo stoji, pa je najbolje jesti krofne istog dana kad smo ih pržili.
Nema komentara:
Objavi komentar