Ohridske paprike




Lagano jelo koje se brzo priprema, a prikladno je za doručak, ali i za ručak kao pun obrok. Recept je iz male kuvarske knjižice štampane 1982. godine.

Sastojci:
paprike:
  • 4-6 komada sitnijih paprika babura
  • 200 g kravljeg sira tipa fete
  • 150 g kačkavalja, trapista, gaude i sl. u komadu
  • 80 g pečenice u komadu
  • prstohvat soli
  • prstohvat bibera
  • ulje za nešto dublje prženje
kajgana:
  • 2-4 jajeta
  • 1/4 kašičice soli
  • 2 kašike hladne vode
  • 2 kašike ulja za prženje

Navedene mere su za 2-4 osobe. U zavisnosti od veličine paprika moći ćemo da napunimo 4-6 komada.

Priprema:

Priprema paprika:

Paprike dobro oprati i posušiti kuhinjskim ubrusom. Izvaditi peteljke i semenke. Noktom na palcu, ili oštrim vrhom noža, "bockati" u krug oko peteljke i na taj način će se peteljka sasvim lako odvojiti od paprike. 

Iseći kačkavalj i pečenicu na kockice veličine stranice 1 cm.

U činiji viljuškom izmrviti kravlji sir. Dodati kockice kačkavalja i pečenice. Posoliti, pobiberiti i dobro izmešati. Napuniti paprike.  

U manjoj a dubljoj šerpici na tihoj vatri zagrejati ulje. Stavljati po 2-3 paprike i uz okretanje ih pržiti desetak minuta. Ako bude bilo potrebno pojačati vatru. Paprike će prskati bez obzira na to što smo ih prethodno obrisali kuhinjskim ubrusom, pa šerpicu pokriti žičanim poklopcem. Kada budu porumenele i omekšale vaditi ih na tanjir. Ispržena ljuska će se lako oljuštiti, što je meni važno jer je ne volim. U toku prženja, kada babure budu omekšale, postojaće verovatnoća da fil curi iz njih, zato je važno da otvor bude što manji, ili paprike zatvoriti komadićima paprike ili paradajza.

Priprema kajgane:

U činiji viljuškom izmutiti 2-4 jajeta. Dodati 2 kašike vode i so pa još mutiti. 
U tiganju na jačoj vatri zagrejati ulje i ispeći kajganu. Odozgo poredjati ispržene paprike i odmah servirati. 














Sa sajta Coolinarika






Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF