Tost-torta s tunjevinom




Veoma ukusna i sočna slana torta, divnog izgleda i laka za izradu. Nadev za ovu tortu je pripremljen od uobičajenih namirnica, ali netipično sastavljenih. Verujem da će privući vašu pažnju i da će vam se dopasti onoliko koliko se meni dopada. 

Sastojci:
  • 9 tankih krišaka tost-hleba (3 nivoa x 3 kriške)
nadev:
  • 2 tvrdo kuvana jajeta
  • 100 g maasdam sira ili drugog polutvrdog sira
  • 240 g tunjevine u komadu (3 konzerve po 80 g) u sopstvenom soku
  • 1 zelena jabuka
  • 3-4 kašike majoneza
  • 1/4 kašičice soli
  • 1/4 kašičice bibera
ukrašavanje:
  • 50 g majoneza
  • 2 tvrdo kuvana jajeta
  • 40 g baby spanaća (peršuna, rukole)
  • prstohvat soli
  • 3-4 čeri paradajza
  • nekoliko sitnijih listova baby spanaća (peršuna, rukole)
  • nekoliko rolnica maasdam sira

Priprema:

Potrebno nam je 9 tankih krišaka tost-hleba, sa kojih ćemo odseći koricu. Od korice možemo napraviti prezle, ili je iskoristiti na neki drugi način. Kriške hleba pokriti da se ne bi osušile dok pripremamo nadev.

Priprema nadeva:

Kuvati 4 jajeta oko 15 minuta, tako da budu tvrdo skuvana. Ovo uraditi nešto ranije da bi se jaja ohladila. 

Pripremiti veću činiju. Sitno izrendisati maasdam sir i dodati u činiju. Krupno izrendisati 2 cela jajeta, pa dodati u činiju. 

Tunjevinu iz konzerve staviti na cediljku i dobro ocediti, pritiskajući je kašikom. Dodati u činiju.

Jabuku oprati i oljuštiti, pa je odmah krupno izrendisati i dodati u činiju. Jabuka će dati vrlo fin ukus nadevu, a zahvaljujući njenoj sočnosti upotrebićemo manje majoneza. 

Posoliti i pobiberiti. Dodati, za početak, 2 kašike majoneza i promešati nadev. Dodati još 1-2 kašike majoneza, ili koliko je potrebno da nadev bude kompaktan i sočan. Proveriti da li je nadev dovoljno začinjen. 

Priprema tost-torte:

Na odgovarajuću tacnu stavićemo 3 kriške tost-hleba. Oko njih postaviti iskrojenu alu-foliju ili iskrojen pek-papir, koji ćemo skinuti kad budemo zavšili s ukrašavanjem torte. Foliju ili papir fiksirati laganim podvlačenjem ispod kriški. 

Vizuelno podeliti nadev na dva jednaka dela, pa jedan deo premazati preko pripremljenih kriški. Pokriti sa druge tri kriške hleba, pa premazati drugim delom nadeva. Poredjati preostale tri kriške hleba, pa lagano pritisnuti rukom odozgo. 

Pokriti tortu plastičnom folijom i ostaviti nekoliko sati u frižideru. Odozgo, preko folije, možemo opteretiti tortu laganom daščicom, koja će pomoći da se slojevi dobro slepe i poravnaju. 

Ukrašavanje:

Oprati baby spanać ili neki drugi zeleniš - peršun, rukolu, pa dobro posušiti papirnim ubrusom. Odvojiti nekoliko listića za kasnije ukrašavanje. Staviti listove u čoper i usitniti ih, ili to uraditi ručno. 

Oljuštiti preostala 2 skuvana jajeta, pa odvojiti belanca i žumanca. Žumanca sitno izrendisati i dodati usitnjenom spanaću (peršunu ili rukoli). Blago posoliti i promešati sastojke. 

Skinuti plastičnu foliju sa tost-torte, pa oštrim nožem poravnati stranice ako neka kriška hleba štrči. Premazati tortu majonezom sa svih strana.

Obložiti sve 4 bočne strane mešavinom spanaća i žumanaca. Pomoću spatule nabacivati dekoraciju i lagano tapkati.

Na gornju stranu torte sitno izrendisati belanca, pa rasporediti pomoću viljuške tako da sloj bude ujednačen. Odozgo poredjati isečen čeri paradajz, rolnice sira i listiće spanaća, odnosno ono što sami želite i imate. 

Skloniti alu-foliju ili pek-papir sa tanjira. Tortu držati u frižideru ispod zvona, da se ne bi osušila. Slana tost-torta s tunjevinom je veoma vlažna, sočna i bogatog ukusa, a sledećeg dana je još bolja. 

















2 komentara:

  1. Nikad nisam pravila tost tortu - sve su mi izgledale kao naslagani sendvici sa salamom, sirom i majonezom. Ali ovaj tvoja je sigurno zasluzila svoj naziv torte :) Prekrasna prezentacija, kao i uvjek ♡

    OdgovoriIzbriši

Print Friendly and PDF