Za razliku od tradicionalnog pesta s bosiljkom, u ovom receptu se nalazi peršun, onaj naš domaći s ravnim listovima. U starom receptu za pesto iz 19. veka, pominje se zamena bosiljka majoranom ili peršunom, tako da i nije veliki otklon od originala :) Pesto s peršunom je pristupačniji, jer peršun imamo tokom cele godine i svuda, dok je onoliko bosiljka, koliko je potrebno za pravljenje pesta, malo teže naći, osim ako nemamo žbun u bašti :)
S obzirom da sam probala "pesto alla genovese", najpopularniji italijanski klasik s bosiljkom, mogu da uporedim s domaćim pestom i kažem da nema velike razlike što se tiče arome. Čak je original mnogo jačeg i oštrijeg ukusa od pesta s peršunom, koji je blag, a jednako svež i mirisan. Brzo i lako se pravi, pa ćemo uz malo ulaganja imati svoj, kvalitetan, preliv za bruskete, sendviče, pizzu, ili kuvanu testeninu.
Danas pesto pravimo u blenderu ili čoperu, a nekada se usitnjavao u avanu, pa otuda i naziv jela. "Pestare" označava radnju - ponavljano udaranje tučkom.
Sastojci:
- ~150 g svežeg peršuna (1 bogata veza) ili kombinovano s bosiljkom
- 50 g prepečenih semenki bundeve, badema i sl.
- 50 g parmezana
- 2-3 čena belog luka
- prstohvat soli
- 6 kašika maslinovog ulja
Umesto pinjola sam koristila semenke od bundeve.
Količine su za jednu malu teglicu pesta.
Priprema:
Dobro oprati vezu peršuna i posušiti je u čistoj kuhinjskoj krpi. Odvojiti listiće od drški.
Pinjoli su vrlo skupi, 100 g košta kao 1 kg pilećeg filea, a nema ih u svakoj radnji, pa nije neobično to što ćemo ih zameniti oljuštenim bademima, ili bundevinim semenkama. U suvom tiganju lagano prepeći semenke bundeve, tek da krenu s pucketanjem. Nema potrebe da budu prepečene. Ostaviti da se ohlade.
U blender staviti polovinu peršuna, ili celu količinu ako ne prelazi polovinu zapremine blendera. Dodati očišćen beli luk, semenke, so i parmezan, pa samleti "na suvo".
Skinuti peršun s oboda blendera, pa ponoviti proces, a potom dodati maslinovo ulje, kašiku po kašiku, a u medjuvremenu miksati sastojke u blenderu. Probati pesto pa dodati, ukoliko je potrebno, so, parmezan, ulje.
Pesto upotrebiti odmah, ili ga čuvati u teglici u frižideru oko nedelju dana.
Nema komentara:
Objavi komentar