Selyodka Pod Shuboy




Ukusan i vrlo kvalitetan ruski recept "Селедка под шубой" (haringa u bundi), koji nam približava ribu na drugačiji način, u vidu slojevite salate s povrćem u zanimljivoj koloritnoj formi. Haringa je medju ribama najbogatija omega 3 i 6 masnim kiselinama. Uz puno povrća i minimalno majoneza, salata s haringom je solidan i zdrav obrok.

Sastojci:
  • 1 konzerva (170 g) haringe u ulju
  • 1 glavica crnog luka srednje veličine
  • 2 krompira srednje veličine
  • 1 šargarepa
  • 2 tvrdo kuvana jaja
  • 1 manja cvekla
  • nekoliko prstohvata soli za posipanje
  • nekoliko prstohvata bibera za posipanje
preliv:
  • 50 g majoneza
  • 2 kašike kisele pavlake
  • prstohvat soli

Navedene količine su za dve osobe.

U originalnom receptu se svaki sloj salate premazuje majonezom. Ja sam majonez učinila lakšim mešajući ga s kiselom pavlakom, a premazivala sam svaki drugi sloj, tako da sam majonez svela na minimalni udeo. 

Priprema:

Očistiti i skuvati krompir i šargarepu u slanoj vodi. Posebno skuvati neoljuštenu ali dobro opranu cveklu u vodi bez soli, ili je ispeći u rerni. Zagrejati rernu na 200°C. Cveklu dobro oprati, posušiti ubrusom i premazati uljem. Zamotati je alu-folijom, ali ostaviti malo prostora na vrhu da bi vlaga isparavala. Staviti cveklu na pleh i peći 30 minuta, pa isključiti rernu i ostaviti da se ohladi u rerni. Ukoliko cveklu ispečemo dan ranije, držati je u frižideru do upotrebe. 

Povrće bi trebalo da ostane kompaktno i čvrsto posle kuvanja, da bi kasnije mogli da ga izrendamo. Ocediti vodu i ostaviti povrće da se ohladi. Oljuštiti cveklu.

Izmešati majonez i pavlaku, pa dodati prstohvat soli. 

Staviti haringu na cediljku da bi se ocedilo ulje. Riba je filetirana pa ne bi trebalo da ima kosti, ali ipak proveriti. 

Vrlo sitno iseckati crni luk.

Pripremiti prstenasti kalup za slojevito slaganje salate na tanjiru. Ako nemamo prsten odgovarajućih dimenzija - poslužiće plastična čašica od pavlake, kojoj bi trebalo odseći dno. Salatu možemo složiti i u staklenoj činiji ili čaši.

Na tanjir, ili u staklenu činiju/čašu, direktno rendati sloj po sloj povrća, kako bi slojevi ostali vazdušasti i rastresiti. Ako se krompir prekuvao pa je sklon raspadanju sitno ga iseći nožem. Cveklu i jaje izrendati na trenici koja je negde izmedju sitne i krupne veličine, a krompir i šargarepu krupnije.

Ukoliko rendamo iznad druge posude, nikako ne pritiskati izrendano, već lagano, pomoću 2 viljuške, prebaciti sadržaj u prstenasti kalup.

Prvi sloj će biti izrendani krompir. Lagano ga posoliti i pobiberiti. Premazati tankim slojem preliva. Preko njega poredjati iscepkanu haringu. Preko ribe rasporediti vrlo sitno iseckan crni luk. Premazati i ovaj sloj prelivom. Preko njega izrendati šargarepu. Lagano posoliti i pobiberiti. Izrendati jaje. Namazati trećim delom preliva. Izrendati cveklu i završiti salatu poslednjim slojem preliva. Ne stavljati previše preliva, jer slojevi mogu da klizaju kad budemo sklonili prsten.

Ohladiti salatu u frižideru najmanje 1 sat. Skinuti prsten. Pred serviranje dekorisati salatu sitno izrendanim žumancetom, mirodjijom i peršunom. 

















2 komentara:

Print Friendly and PDF