Pileća "tortilja" supa




Gusta, začinjena, povrtna, zdrava, pileća obrok-supa, kojoj tortilja daje poseban ukus. Oni koji nemaju previše tolerancije na ljutkastu hranu, neka izostave ljutu papričicu ;)

Sastojci:
piletina:
  • 1 pileći file, oko 250 g
  • 1.3 litara vode
supa:
  • 2 kašike ulja
  • 1 sitnija glavica crnog luka
  • 1 manja šargarepa
  • 1 manja crvena paprika
  • 2 oljuštena paradajza
  • komadić izrendanog celera
  • 1 čen belog luka
  • 1 suva ili sveža čili papričica
  • 1 kaf. kaš. mlevenog kumina
  • 1/2 kaf. kaš. origana
  • 1/2 kaf. kaš. mlevene paprike
  • 1/4 kaf. kaš. bibera
  • 1.25 litara pilećeg bujona
  • 1-2 tortilje, ako postoji izbor - kukuruzne
  • 1.5 kaf. kaš. soli
završna nota:
  • 1 kašika iseckanog peršuna
  • 50 g sasvim kuvanog pasulja (može i bez pasulja)
  • 50-100 ml pavlake za kuvanje ili kisele pavlake
  • 250 g iscepkane kuvane piletine

Navedene mere su za 3-4 osobe.

Priprema:

Piletina
Isprati meso pod hladnom vodom, posušiti ubrusom i očistiti od masnoće. U šerpu sipati vodu, pa kad provri dodati piletinu, smanjiti vatru, delimično poklopiti i kuvati dvadesetak minuta. Vodu ne soliti. Piletinu držati u vodi do upotrebe. Ostaviti šerpu po strani.

Supa
Pripremiti povrće, očistiti ga i isprati pod vodom. Oljuštiti paradajz. Izvan sezone paprika koristiti one iz zamrzivača.
U šerpi na tihoj vatri zagrejati ulje, pa dodati sitno iseckan crni luk. Dodati na kolutove isečenu šargarepu i kockice iseckane paprike. Dinstati nekoliko minuta. Iseckati paradajz na kockice i dodati u šerpu. Izrendati komadić celera i čen belog luka, pa dodati u šerpu. Mešati. Umesto korena zbog arome možemo dodati grančicu celerovog lista, koju ćemo na kraju izvaditi. 
Dodati začine - izmrvljenu čili papričicu, mleveni kumin, origano, mlevenu papriku i biber. 
U šerpu sipati topao pileći bujon, a meso poklopiti da se ne bi osušilo do upotrebe.

Poklopiti supu i kuvati 15 minuta na tihoj vatri. 

Iseći jednu ili dve tortilje na trake širine 3-4 mm. Koliko ćemo staviti tortilja zavisiće od potrebe za gustinom. Kuvati supu s tortiljom oko 30 minuta, ili dok se rezanci ne istope. Često mešati zato što se tortilja hvata za dno šerpe. Posoliti supu pa proveriti da li je dovoljno slana. Ako je potrebno, ukoliko je supa previše gusta, dodati malo vruće vode. Na slikama je supa s jednom tortiljom. 

Završna nota
Dodati skuvan pasulj ukoliko smo ga planirali i ranije skuvali, ili pasulj iz konzerve.
Dodati prstima "na vlakna" iscepkanu piletinu. Oprati i sitno iseckati peršun, pa ga dodati u supu. Dodati pavlaku, promešati i isključiti ringlu, a šerpa neka ostane još 5 minuta na toploj ringli. 

Servirati supu uz zagrejane izlomljene tortilje u posebnoj činiji.











Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF