Hladnu supu možemo poslužiti kao osvežavajuće predjelo.
Sastojci:
- 350 g očišćenih krastavaca (2 krastavca srednje veličine)
- 250 ml gustog punomasnog jogurta
- 50 ml kisele pavlake
- 1/2 male glavice crnog luka
- 1 čen belog luka
- 2 kašike soka od limuna
- 2 kašike iseckanog peršuna ili mirodjije, ili kombinovano
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1/2 kaf. kaš. soli
- prstohvat bibera
- 1/2 kaf. kaš. korijandera u prahu
- ljuta papričica po želji
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 kašika kisele pavlake
- nekoliko tankih krišaka krastavaca
- 1 kašika seckanog crnog luka
- 1 kašika seckanog vlašca
- listići peršuna
- grančice mirodjije
- cvetići bosiljka, korijandera ili majorana
- iseckana ljuta paprika
Navedene količine sastojaka su za 2 porcije.
U slučaju dijetalnog režima ishrane izostaviti kiselu pavlaku, a upotrebiti delimično obrani jogurt koji sadrži najmanje 2.0 % mlečne masti.
Priprema:
Krastavce oprati, oljuštiti, prepoloviti po dužini i malom kašičicom izvaditi semenke. Obavezno proveriti da li su krastavci gorki, jer ako jesu - ništa od supe. Izmeriti 350 grama, pa iseći na kockice.
Očistiti beli i crni luk, pa ih sitno iseći. Oprati peršun i mirodjiju, pa ih iseckati. Odvojiti deo povrća za garniranje.
U blender staviti pripremljeno povrće, pa dodati sok od limuna, so, biber, korijander, jogurt i kiselu pavlaku. Izmiksati. Dodati maslinovo ulje i još jednom kratko izmiksati.
Supu sipati u staklenu činiju, pokriti je plastičnom folijom i ohladiti u frižideru najmanje jedan sat.
Servirati u činijice i garnirati maslinovim uljem, kiselom pavlakom i iseckanim povrćem.
Recept je isproban na Kulinarici :) Hvala na poverenju :)
OdgovoriIzbrišiLina-mandarins 12.07.18. 13:34
Boze! Kako ova supa ukusna!!! Fantastican ukus-lagano, osvjezavajuce, brzo! Puno hvala na raceptu! NE znam dekorirati Kao Vi))
https://coolinarika.azureedge.net/images/_variations/a/9/a959b9f89faa460e004c37b4f976c04c_view_l.jpg?v=27