Krompir paprikaš s noklicama




Kada u frižideru ponestane namirnica, a krompir, luk i šargarepu uglavnom imamo, ili kada poželimo lagani bezmesni ručak koji se jede kašikom, stići ćemo do krompir paprikaša. 

Sastojci:
  • 1 veća glavica crnog luka
  • 400 grama krompira (4 krompira srednje veličine)
  • 2 kašike ulja
  • 1/2 šargarepe
  • 2 kašičice mlevene paprike 
  • 2 kašičice tucane paprike
  • prstohvat bibera
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica majorana
noklice:
  • 1 jaje
  • 1 kašika hladne vode
  • 4 kašike oštrog brašna
  • 1 kašika griza
  • nekoliko kapi ulja
  • prstohvat soli
završna nota:
  • 1 kašika iseckanog peršuna

Navedene mere su za dve osobe, ili dva tanjira.

Priprema:

Očistiti, oprati i pripremiti povrće. Luk sitno iseckati, šargarepu fino narendati, a krompir iseći na kockice. 

Dinstati na ulju sitno iseckan luk, pa kad bude omekšao dodati sitno izrendanu šargarepu i nastaviti s dinstanjem na tihoj vatri nekoliko minuta. Dodati slatku mlevenu papriku, koju ne bi trebalo pržiti. 

Odmah dodati oljušten i na kockice iseckan krompir i začiniti biberom, slatkom tucanom paprikom i majoranom. Začine dozirati individualno, bez obzira na količinu koja piše u receptu. Dodati 1 litar vode, ili onoliko koliko je potrebno da krompir bude tek pokriven. Neće biti pogrešno ako dodamo 50 ml soka od paradajza, samo toliko, da ukus paradajza ne bi preuzeo jelo. Nije zgoreg dodati komad sitno iseckane crvene pečene paprike, svakako će učiniti jelo još ukusnijim i crvenijim. 

Kad sadržaj u šerpi proključa, nastaviti s kuvanjem na tihoj vatri sat vremena. Dolivati vodu da krompir uvek bude pokriven, ali ne više od toga.

Deset minuta pre nego što ćemo da isključimo ringlu, posoliti paprikaš i ubaciti noklice. Zbog noklica bi trebalo da bude onoliko tečnosti koliko je bilo i na početku kuvanja, a ukoliko pravimo paprikaš bez noklica, trebalo bi pustiti da voda ukuva za 1/3 od prvobitne zapremine. 

Noklice napraviti odmah pošto smo pripremili paprikaš i stavili ga na kuvanje.

Dobro umutiti jaje s ravnom kašikom hladne vode, dodati griz, nekoliko kapi ulja i malo posoliti. Dodavati kašiku po kašiku brašna, stalno mešajući. U zavisnosti od veličine jajeta doziraćemo brašno. Možda je jaje krupnije pa će biti potrebna još jedna kašika brašna! Energično mešati nekoliko minuta. Poklopiti i ostaviti u frižideru pola sata, a u ovom slučaju dok se paprikaš ne bude skuvao. Smesa će se stajanjem dodatno zgusnuti.

Gustina samog jela se postiže regulisanjem količine vode koju dodajemo, ili će, pak, brašno iz noklica da pomogne proces zgušnjavanja. 

Desetak minuta pre završetka paprikaša zakuvati noklice. S obzirom da će one da narastu, vaditi ih vrlo malom, prethodno pokvašenom, kašičicom i spuštati "na ključ" s vrha kašike, da bi noklice dobile lep okrugao oblik.

Iseckanim peršunom završiti ovo jednostavno, a ukusno jelo. Jela s krompirom se ne podgrevaju.

Uz krompir paprikaš odlično ide kupus salata, zelena salata, ili bilo koja druga sezonska salata. 















Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF