Salata od karfiola i praziluka




Imala sam priliku da tokom jedne posete probam ovu perfektnu salatu, koja me je odmah osvojila svojim ukusom i jednostavnošću. Salata od karfiola je hrskava, osvežavajuća, zasitna i što se mene tiče može da bude ceo obrok. Odlična je alternativa krompir-salati. Zaslužuje svoje mesto na prazničnoj trpezi.

Sastojci:
  • 3 šolje sitno seckanog karfiola (1 manja glavica)
  • 1 šolja sitno sečenog praziluka 
  • 1/2 šolje seckanih oraha
  • 1 šolja kisele pavlake
  • prstohvat bibera
  • 1/2 kašičice soli

Čak je i merenje sastojaka jednostavno - izabrati šolju bilo koje veličine, uobičajeno je zapremina šolje izmedju 200 i 250 ml, pa se držati navedenog odnosa. Ukoliko pravimo salatu za 2 osobe, uzećemo šolju koja je manja od 200 ml.

Priprema:

Iseckati orahe. Imam staromodnu ručnu spravicu, koja savršeno i brzo radi kad je za seckanje potrebna mala količina.

Karfiol oprati i podeliti na najmanje moguće cvetiće. Blanširati ih dva minuta u ključaloj, posoljenoj, vodi. Ocediti i ohladiti. Važno je da se karfiol ne skuva, već da ostane hrskav.

Izmedju listova praziluka može da bude zemlje, pa bi ga trebalo s posebnom pažnjom očistiti. Skinuti prve listove, preseći ga po dužini i isprati pod mlazom vode. Iseckati praziluk sitno, posoliti i ostaviti po strani. Pojaviće se tečnost koju bi trebalo ocediti. Ovaj korak radimo da bi praziluk omekšao i bio svarljiviji, ali nije obavezan. 

Kisela pavlaka fino vezuje ukuse i teksture zajedno, a pre nego što je budemo dodali salati, promešati je da bude kremasta.

Ohladjen karfiol staviti u činiju, dodati iseckane orahe i ocedjen praziluk, posoliti - vodeći računa da je praziluk već posoljen, pobiberiti, dodati kiselu pavlaku i sve lagano izmešati. Poklopiti činiju, a salatu ohladiti u frižideru 1-2 sata, ostavljajući da se sjedine ukusi. 













Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF