Lagana i koloritna, salata blagog ukusa, dodaće boje prazničnoj trpezi i napraviti balans medju salatama koje tradicionalno spremamo.
Kukuruz se može ubrojati u sastavni deo svakog zdravog menija.
Recept za salatu "Diksi" se nalazi medju receptima u mojoj vremešnoj brošuri pod nazivom "hladna jela" :)
Sastojci:
- 450 g zaledjenog kukuruza šećerca (1 pakovanje), ili isto toliko kukuruza iz konzerve
- 1/2 glavice crnog luka srednje veličine
- 1/2 kašike iseckanog peršuna
- 1/4 kašičice sveže mlevenog bibera
- 1/2 kašičice soli
- 1 kašika soka od limuna
- 1-2 kašike majoneza
- 1-2 kašike kisele pavlake
- 8-12 polovina oraha
- 2-3 paradajza
Navedene mere su za 2 činijice prečnika 14 cm, za 2 do 4 osobe.
Priprema:
U šerpi zagrejati vodu do ključanja, pa dodati zaledjen kukuruz. Od trenutka kad voda ponovo provri, kuvati 1 minut. Odmah procediti i ostaviti na cediljci dok se kukuruz ne ohladi. Koristila sam Frikomov zaledjeni kukuruz, koji se pokazao kao dobar izbor za ovu salatu. Ukoliko je reč o kukuruzu iz konzerve, samo ga dobro ocediti.
Crni luk očistiti, isprati pod vodom i vrlo, vrlo, sitno iseći. Peršun isprati pod vodom, posušiti kuhinjskim ubrusom i sitno iseći.
U činijici pomešati majonez, kiselu pavlaku i sok od limuna.
Oljuštiti paradajz i iseći ga na četvrtine ili šestine.
U činiju staviti ocedjena i ohladjena zrna kukuruza, dodati so, biber, iseckan crni luk i peršun, pa lagano promešati. Pre služenja preliti salatu mešavinom majoneza, limuna i kisele pavlake.
Povrh salate poredjati isečen paradajz i polovine oraha. Servirati odmah.
Nema komentara:
Objavi komentar