Salata "Diksi"




Lagana i koloritna, salata blagog ukusa, dodaće boje prazničnoj trpezi i napraviti balans medju salatama koje tradicionalno spremamo.
Kukuruz se može ubrojati u sastavni deo svakog zdravog menija.
Recept za salatu "Diksi" se nalazi medju receptima u mojoj vremešnoj brošuri pod nazivom "hladna jela" :)

Sastojci:
  • 450 g zaledjenog kukuruza šećerca (1 pakovanje), ili isto toliko kukuruza iz konzerve
  • 1/2 glavice crnog luka srednje veličine
  • 1/2 kašike iseckanog peršuna
  • 1/4 kašičice sveže mlevenog bibera
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 kašika soka od limuna
  • 1-2 kašike majoneza
  • 1-2 kašike kisele pavlake
završna nota:
  • 8-12 polovina oraha
  • 2-3 paradajza

Navedene mere su za 2 činijice prečnika 14 cm, za 2 do 4 osobe.

Priprema:

U šerpi zagrejati vodu do ključanja, pa dodati zaledjen kukuruz. Od trenutka kad voda ponovo provri, kuvati 1 minut. Odmah procediti i ostaviti na cediljci dok se kukuruz ne ohladi. Koristila sam Frikomov zaledjeni kukuruz, koji se pokazao kao dobar izbor za ovu salatu. Ukoliko je reč o kukuruzu iz konzerve, samo ga dobro ocediti.

Crni luk očistiti, isprati pod vodom i vrlo, vrlo, sitno iseći. Peršun isprati pod vodom, posušiti kuhinjskim ubrusom i sitno iseći. 

U činijici pomešati majonez, kiselu pavlaku i sok od limuna.  

Oljuštiti paradajz i iseći ga na četvrtine ili šestine. 

U činiju staviti ocedjena i ohladjena zrna kukuruza, dodati so, biber, iseckan crni luk i peršun, pa lagano promešati. Pre služenja preliti salatu mešavinom majoneza, limuna i kisele pavlake. 

Povrh salate poredjati isečen paradajz i polovine oraha. Servirati odmah. 













Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF