Sastojci:
kvasac:
- 200 ml mleka
- 20 g svežeg kvasca (1/2 pakovanja)
- 1 kašičica šećera
- 2 kašike brašna
- 300 g mekog brašna "tip 400"
- 1 jaje
- 1 kašičica soli
- 3 kašike ulja
- aktiviran kvasac
- 150 g samlevenih čvaraka
- 1 žumance za premazivanje
- krupna so za posipanje
- susam, kim, lan ili mak za posipanje
Navedene mere su za 22 krupne kiflice.
Priprema:
Priprema kvasca:
U lončiću smlačiti mleko, dodati izmrvljen kvasac i šećer, pa mešati dok se ne sjedini. Dodati brašno, promešati, poklopiti i ostaviti na toplom mestu desetak minuta, dok se kvasac ne bude aktivirao.
Priprema testa:
Prosejati brašno. U veću činiju staviti 2/3 brašna, a 1/3 ostaviti za mešenje.
Dodati aktiviran kvasac, jaje, 3 kašike ulja i so. Mesiti testo rukom u činiji, a zatim prebaciti na radnu površinu i završiti mešenje dodajući preostalo brašno. Voditi se osećajem pod rukama, pa dodati još brašna ukoliko bude bilo potrebno, ili stati s dodavanjem iako nam je ostalo još malo brašna. Čistu, suvu, činiju pobrašniti, staviti testo, pokriti plastičnom folijom i ostaviti na toplom mestu da se udvostruči.
Priprema nadeva:
Čvarke pregledati, pa odvojiti tvrde delove, komadiće kosti ili čekinje, ako se našla koja medju čvarcima. Samleti ih u čoperu ili na mašini za mlevenje mesa. Ostaviti na sobnoj temperaturi.
Izrada kiflica:
U činijici umutiti žumance za premazivanje s par kapi vode. Na pleh od šporeta postaviti hartiju.
Na pobrašnjenoj radnoj površini oklagijom razviti pravougaono testo debljine 3 mm. Preseći nožem po dužoj strani na dva jednaka dela. Obe ravne ivice testa namazati žumancetom, a zatim obe polovine testa premazati samlevenim čvarcima. Urolati dve rolnice od spolja prema ravnoj ivici, pa još malo rukom valjati, da bismo dobili pravilan oblik i dobro zalepili premazanu ivicu testa.
Oštrim nožem, ili finim, zupčastim nožem za hleb, iseći obe rolnice "cik-cak", lagano povlačeći nož da ne bismo pokvarili oblik kiflica.
Poredjati kiflice na pleh. Uključiti rernu da se greje na 180°C.
Kiflice premazati pripremljenim žumancetom, pa ih posuti krupnom solju, susamom, kimom, lanom ili makom. Staviti pleh u zagrejanu rernu i peći oko 20 minuta, ili dok kiflice ne budu porumenele.
Kiflice su najbolje dok su tople, a sutradan će biti otprilike kao "jučerašnji hleb". Da se ne bi osušile čuvati ih u kutiji.
Nema komentara:
Objavi komentar