Meksički svadbeni kolačići




Puterasti kolačići veličine zalogaja, koji se tope u ustima :)
Veoma su popularni tokom božićne sezone, na svadbama, krštenjima i drugim vrlo svečanim prilikama. Sitni, snežno beli kolači, poznati su pod različitim imenima: meksički svadbeni kolačići, ruski čajni kolačići, šećerne loptice ili grudve snega. 

Sastojci:
  • 220 g putera
  • 60 g oraha ili lešnika
  • 60 g prah šećera
  • 1 kesica vanilin šećera ili 1 kašičica ekstrakta vanile
  • prstohvat soli
  • 260 g mekog brašna
završna nota:
  • 150 g prah šećera za pokrivanje kolačića
Sastojci za pola mere:
  • 110 g putera
  • 30 g oraha ili lešnika
  • 30 g prah šećera
  • 1/2 kesice vanilin šećera ili 1/2 kašičice ekstrakta vanile
  • prstohvat soli
  • 130 g mekog brašna
završna nota:
  • 100 g prah šećera za pokrivanje kolačića

Na slikama je izrada kolačića od pola mere, od koje će izaći 26 kuglica prečnika 2 cm pre pečenja.

Priprema:

Izvaditi puter iz frižidera 30 minuta ranije, da bi omekšao na sobnoj temperaturi. 


Prosejati brašno. Prosejati šećer u prahu ukoliko ima grudvice.


Pripremiti pleh od šporeta i postaviti hartiju.

Orahe prebrati i blago prepeći na suvom tiganju i tihoj vatri, uz stalno mešanje. Ostaviti da se sasvim ohlade, pa ih fino iseckati ili krupnije samleti u čoperu. 

Lešnike prebrati i blago prepeći na suvom tiganju i tihoj vatri, uz stalno mešanje. Ostaviti da se sasvim ohlade, pa ih protrljati čistom, suvom, krpom da bi otpala ljuska, a zatim fino iseckati ili krupnije samleti u čoperu. 
Orašasti plodovi pečenjem dobijaju karakterističan miris i ukus, ali taj deo pripreme nije obavezan, pa se mogu koristiti i sirovi. Podjednako su ukusni kolačići i s orasima i s lešnicima.

Mikserom mutiti puter i prah šećer dok ne dobijemo kremastu smesu. Dodati vanilin šećer ili ekstrakt vanile. Promešati. Dodati prosejano brašno i prstohvat soli. Promešati. Dodati pripremljene orahe ili lešnike i sve dobro sjediniti. Testo će biti čvrsto i podatno za dalji rad. Prebaciti ga na radnu površinu i lagano umesiti. Napraviti rolnicu prečnika 3-4 cm i seckati na jednake delove debljine 1 cm, da bi nam kuglice bile iste veličine. Ukoliko nismo zadovoljni veličinom dobijenih kuglica, ponoviti postupak.

Formirati kuglice veličine oraha i zaokružiti izmedju dlanova. Stavljati ih s razmakom na pleh. Da se kuglice ne bi spljoštile tokom pečenja, držati ih 30-60 minuta u frižideru. 

Uključiti rernu da se greje na 175-180°C.

Izvadiiti pleh iz frižidera i odmah staviti u zagrejanu rernu. Peći 12-15 minuta, ili dok ivice kuglica ne porumene - uz stalno nadgledanje i oprez da se kolačići ne prepeku. 

Ostaviti kolače na plehu da se malo prohlade, a zatim ih još tople valjati u prah šećer. Najjednostavniji način za taj finalni deo je kada šećer stavimo u čistu kesu, dodamo nekoliko kolačića, zatim zatvorimo kesu čvrstim stiskom ruke i blago je protresemo. Na takav način možemo da valjamo po 5 kolačića odjednom, a biće savršeno pokriveni. Za svaki slučaj koristiti dve kese - jednu u drugoj, ako prva kesa pukne da se šećer ne bi razleteo po kuhinji. 
Kada se kolačići budu potpuno ohladili staviti ih u kutiju i čuvati u frižideru. Mogu da stoje desetak dana, ali će biti potrebno iznova posipanje prah šećerom pred posluženje.













1 komentar:

  1. Sa Coolinarike

    Cool Chef radilica
    19.12.18. 18:34
    Odlicno! Slike prilazem uz tvoj recept da ne bi ponovo kucala isti. Keksici su provereno odlicni!

    Hvala na poverenju 🙏

    OdgovoriIzbriši

Print Friendly and PDF