Imala sam priliku da tokom jedne posete probam ovu perfektnu salatu, koja me je odmah osvojila svojim ukusom i jednostavnošću. Salata od karfiola je hrskava, osvežavajuća, zasitna i što se mene tiče može da bude ceo obrok. Odlična je alternativa krompir-salati. Zaslužuje svoje mesto na prazničnoj trpezi.
Sastojci:
- 3 šolje sitno seckanog karfiola (1 manja glavica)
- 1 šolja sitno sečenog praziluka
- 1/2 šolje seckanih oraha
- 1 šolja kisele pavlake
- prstohvat bibera
- 1/2 kašičice soli
Čak je i merenje sastojaka jednostavno - izabrati šolju bilo koje veličine, uobičajeno je zapremina šolje izmedju 200 i 250 ml, pa se držati navedenog odnosa. Ukoliko pravimo salatu za 2 osobe, uzećemo šolju koja je manja od 200 ml.
Priprema:
Iseckati orahe. Imam staromodnu ručnu spravicu, koja savršeno i brzo radi kad je za seckanje potrebna mala količina.
Karfiol oprati i podeliti na najmanje moguće cvetiće. Blanširati ih dva minuta u ključaloj, posoljenoj, vodi. Ocediti i ohladiti. Važno je da se karfiol ne skuva, već da ostane hrskav.
Izmedju listova praziluka može da bude zemlje, pa bi ga trebalo s posebnom pažnjom očistiti. Skinuti prve listove, preseći ga po dužini i isprati pod mlazom vode. Iseckati praziluk sitno, posoliti i ostaviti po strani. Pojaviće se tečnost koju bi trebalo ocediti. Ovaj korak radimo da bi praziluk omekšao i bio svarljiviji, ali nije obavezan.
Kisela pavlaka fino vezuje ukuse i teksture zajedno, a pre nego što je budemo dodali salati, promešati je da bude kremasta.
Ohladjen karfiol staviti u činiju, dodati iseckane orahe i ocedjen praziluk, posoliti - vodeći računa da je praziluk već posoljen, pobiberiti, dodati kiselu pavlaku i sve lagano izmešati. Poklopiti činiju, a salatu ohladiti u frižideru 1-2 sata, ostavljajući da se sjedine ukusi.
Utisak sa Kulinarike:
OdgovoriIzbriši1muffin1 09.01.19. 11:00
Ova salata je odlična! Vrlo ukusna, neobična i orasi se jedva osjete. Svima se svidjela. :mah:
Hvala na poverenju :)