Slane zavrzlame




Jednostavno - grickalice koje idu uz razgovor, zabavu, ili uz gledanje filma :) Možemo ih napraviti ranije i zamrznuti, a neposredno pred posluženje ispeći bez prethodnog odmrzavanja.

Sastojci:
kvasac:
  • 150 ml mleka
  • 20 g svežeg kvasca (1/2 paketića)
  • 1/2 kašike šećera
  • 2 kašike brašna
testo:
  • 200 g omekšalog putera
  • oko 400 g mekog brašna
  • pripremljen kvasac
  • 1 žumance
  • 1 kašičica soli
finale:
  • 1 žumance za premazivanje
  • krupna so za posipanje
  • susam, laneno seme, kikiriki, mak za posipanje

Količine su za dve ture u plehu od šporeta. U zavisnosti od veličine modlica može da izadje više od 80 komada. 

Priprema:

Pripremiti pleh od šporeta i postaviti hartiju. Prosejati brašno.

Izdrobiti dve kašike oljuštenog, neslanog, kikirikija pomoću oklagije, ili ga iseckati nožem. 

Žumance za premazivanje pomešati s par kapi vode.

Smlačiti mleko, pa u njemu rastopiti kvasac i dodati šećer i brašno. Dobro izmešati, pokriti i ostaviti desetak minuta da fermentira.

U veću činiju dodati 2/3 prosejanog brašna, a 1/3 ostaviti za kasnije dodavanje i mešenje. U brašno utrljati puter. Dodati žumance, kvasac i so. Zamesiti testo rukama dodajući po malo preostalog brašna, a kada smo formirali kompaktnu smesu - stati s dodavanjem brašna, bez obzira na navedenu količinu. Ne čekati da testo poraste, već ga odmah rastanjiti oklagijom na debljinu jednog santimetra. Vaditi modlicama različite oblike. Redjati ih na pleh, premazati žumancetom i posuti krupnom solju i semenkama.

U medjuvremenu zagrejati rernu na 200°C. Staviti pecivo u vruću rernu i peći 10-15 minuta, ili dok "zavrzlame" ne porumene. Nadgledati proces kroz staklo na rerni, pa izvaditi pleh na vreme.
















Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF