Pileća salata

 


Bliži se sezona slava i praznika, pa je recept za pileću salatu, koju možemo praviti umesto ruske salate ili pored nje - dobrodošao. Ova bogata i veoma ukusna salata, kojoj beli luk dodaje blagi, ne prejak, dašak mirisa i ukusa, jednostavna je za pripremu i svima se dopada. Možemo je poslužiti na svečanoj trpezi, ili kao predjelo za ručak i večeru.

Sastojci:

  • 500 g pilećeg belog mesa
  • 4 jajeta
  • 70 g tvrdog žutog sira - kačkavalja, ementalera, grijera
  • 200 g ocedjenog graška
  • 150 g majoneza
  • 1 čen belog luka
  • 1/2 kašičice soli

Navedene mere su za 4 porcije salate. 

Priprema:

Skuvati 4 jajeta. Da bi jaja bila tvrdo skuvana potrebno je 13 minuta kuvanja na umerenoj vatri od momenta kad voda proključa. Šerpicu s kuvanim jajima staviti ispod mlaza hladne vode i pustiti da voda teče nekoliko minuta, kako bi se jaja ohladila i lakše oljuštila.

Ukoliko ne koristimo grašak iz konzerve, skuvati 200 g zaledjenog graška prema uputstvu proizvodjača, procediti ga i držati u posudi s poklopcem u frižideru do upotrebe.

Priprema piletine:

Skuvati pileće meso. Kada ga već kuvamo, šteta je da ne napravimo supu ili bujon, koji ćemo spremiti u zamrzivač i upotrebiti za neko drugo jelo. 

Belo meso isprati pod vodom i očistiti od viška masnoće. Staviti u lonac u kome ćemo kuvati supu. Dodati očišćenu šargarepu, očišćen paškanat i (ili) koren peršuna i nekoliko zrna bibera. Manju glavicu crnog luka s ljuskom dobro oprati i prepoloviti. Svaku polovinu prepeći na vrućoj ringli i dodati u lonac. Dodati 1.5 litar vode, poklopiti i zagrejati do ključanja. Smanjiti temperaturu i lagano kuvati najmanje 30 minuta. Procediti bujon i završiti supu dodavanjem začina, rezanaca ili knedli, ili ga ohladiti i sipati u plastične posude s poklopcem, a zatim zamrznuti za neku drugu priliku.

Skuvano pileće meso pokriti da se ne bi osušilo dok se bude hladilo.

Priprema salate:

Ohladjenu piletinu iseći na kockice i staviti u činiju u kojoj ćemo pripremiti salatu. Kockice ne moraju biti sitne, jer će se piletina tokom mešanja sa ostalim sastojcima usitniti. 

Skuvana jaja oljuštiti i prepoloviti po dužini. Sitno iseckati belanca i dodati u činiju s piletinom. Žumanca staviti u manju činiju i ostaviti po strani.

Kačkavalj sitno izrendisati i dodati u činiju s piletinom.

Dodati ocedjen grašak.

U činijici viljuškom izgnječiti žumanca. Dodati jedan čen oljuštenog belog luka, koji je istisnut kroz presu ili izrendisan. Dodati majonez i dobro izmešati.

U činiju s piletinom dodati pripremljen preliv. Dobro izmešati sastojke, dodati so pa još jednom promešati. Pileću salatu čuvati u pokrivenoj posudi u frižideru.













Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF