Fina domaća supa koja ima sve potrebne sastojke za odličnu jesenju supu.
Sastojci:
- oko 500 g govedje rozbratne
- 50 g pančete
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 glavica crnog luka
- 2 šargarepe
- 1 praziluk bez listova
- 200 ml gustog soka od paradajza
- 1 l vode
- 1 list lovora
- 1 kašičica svežeg ili suvog ruzmarina
- 1 kašičica majčine dušice
- 1/4 kašičice bibera
- 1 kašičica soli
- 80-100 g oljuštenog ječma - geršle
- 100 g (1 komad) krompira ili bundeve
- 1 kašika iseckanog peršuna
Navedene mere su za 4 porcije. Supa neće biti masna ako je u pitanju sušena mesnata slanina. Uostalom, inače mala količina se može smanjiti do one granice kad nam supa tek zamiriše na dimljeno meso. Ječam, koji izgledom podseća na pšenicu, smatra se jednom od najstarijih žitarica u Evropi. Za ljudsku ishranu koristi se oljušten ječam, poznat pod nazivom geršla.
Priprema:
Pripremiti povrće. Crni luk oljuštiti, oprati i iseckati. Šargarepu oljuštiti, oprati i iseći na kockice. Beli deo praziluka oprati i iseći na kolutiće. Rozbratnu isprati u hladnoj vodi, posušiti papirnim ubrusom, odvojiti kost i masnoću, pa mekano meso iseći na kocke 2 x 2 cm. Iseckati pančetu.
U većoj šerpi na umerenoj vatri zagrejati maslinovo ulje i iseckanu pančetu. Odmah dodati pripremljeno meso i dinstati na umerenoj vatri oko 10 minuta, ili dok meso ne porumeni, što će supi dati poseban ukus grilovanog mesa. Posoliti ga dok se bude dinstalo ili karamelizovalo. Ovo je kombinacija supe i gulaša zbog načina pripreme mesa.
Dodati iseckan luk, praziluk i šargarepu. Dinstati, mešajući, nekoliko minuta, pa dodati lovorov list, ruzmarin, majčinu dušicu i biber. Dodati sok od paradajza i vodu, pa poklopiti i kuvati na umerenoj vatri oko sat i po, ili dok meso ne omekša toliko da se gotovo raspada. Ako bude bilo potrebno, dodavati po malo vode tokom kuvanja da bi se održao početni nivo tečnosti.
Oljuštiti krompir ili bundevu, pa iseći na kockice. Isprati geršlu pod mlazom vode. Dodati oba sastojka u supu i kuvati još 30 minuta na tihoj vatri. Proveriti da li je supa dovoljno slana, pa dosoliti ako bude bilo potrebno i skloniti s vatre.
Oprati, posušiti, iseckati peršun i dodati u supu.
Nema komentara:
Objavi komentar