Pletenice s mladim lukom




Pletenica s mladim lukom je veoma popularno, mekano, hlebno pecivo u kineskim pekarama.
Medju sastojcima nema ničega što se ne voli i ne jede i na našem podneblju :)

Sastojci:
testo:
  • 140 ml mlakog mleka
  • 1 kašika braon ili belog šećera
  • 10 g ili 1 kesica suvog kvasca
  • 300 g mekog brašna tip 400
  • 1 jaje
  • 30 g omekšalog putera
  • 1 ravna kašičica soli
nadev:
  • 3-4 mlada luka
  • 1 kašičica maslinovog ulja
  • prstohvat soli
  • prstohvat bibera
  • 1 kašika umućenog jajeta
finale:
  • 1 jaje za premazivanje
  •  crni susam za posipanje

Navedene mere su za 4 pletenice. Nadev od mladog luka prepoloviti ukoliko ćemo nadevati samo dve pletenice kao na slikama, ili ga sasvim izostaviti ako nismo ljubitelji. 

Priprema:

Priprema testa:

Izmeriti i prosejati brašno, dodati so i promešati. Iseći komadić putera i ostaviti na sobnoj temperaturi da bi omekšao. 

Izmeriti i smlačiti mleko. Dodati šećer i suvi kvasac, promešati i ostaviti desetak minuta da se kvasac aktivira.

Odabrati veću činiju u kojoj ćemo pripremiti testo. Dodati 2/3 prosejanog brašna, a ostatak ćemo dodavati tokom mešenja. Dodati puter i jaje. Dodati aktiviran kvasac. Kašikom izmešati sve sastojke i dodati još malo od izmerenog brašna. Nastaviti mešenje rukom u činiji. Testo mesiti 5 minuta i iz lepljivog stanja će preći u nelepljivo. 300 g izmerenog brašna je uglavnom sasvim dovoljno, ali ako je jaje bilo krupnije možda će trebati još koja desetina grama, pa dodavati malo po malo da testo ne bismo pretrpali brašnom.

Staviti umešeno testo u čistu činiju, pa pokriti plastičnom folijom i kuhinjskim frotirom. Ostaviti na toplom mestu 40-60 minuta.

Pripremiti pleh od šporeta i postaviti pek-papir. 

Testo, koje je udvostručilo svoju zapreminu, izvaditi iz činije i bez mešenja podeliti na 4 jednaka dela. Svaki deo fino zaokružiti. Uzeti jednu lopticu i podeliti je na 3 jednaka dela, za 3 "pramena" pletenice. Svaki od ta tri dela oklagijom duguljasto razviti na veličinu 25 x 8 cm, a zatim urolati po dužoj strani. Sastav pritisnuti prstima na par mesta, pa rolnicu kotrljanjem ujednačiti i dovesti na dužinu od 30 cm. Nije potrebno pobrašnjavanje radne površine ili rolnica.

Sve tri rolnice pritiskom sastaviti na samom vrhu. Isplesti pletenicu bez čvrstog stezanja. Sve tri rolnice pritiskom sastaviti na suprotnom kraju, a zatim oba kraja podvući ispod pletenice. Veličina pletenice biće oko 20 x 5 cm.

Stavljati pletenice s razmakom na pripremljen pleh.

Pokriti pleh plastičnom folijom, ili velikom, čistom, raširenom kesom koju koristimo za pakovanje hrane. Ostaviti na toplom mestu dok se pletenice ne udvostruče.

Priprema nadeva:

U činijici umutiti jaje viljuškom.

Oprati i očistiti mladi luk, pa ga iseći, ali ne previše sitno. Dodati so, biber, maslinovo ulje i 1 kašiku umućenog jajeta. Promešati.

Uključiti rernu da se greje na 180° C.

Finale:

Skloniti plastičnu foliju s naraslih pletenica, pa ih premazati preostalim umućenim jajetom i posuti crnim susamom.

Rasporediti iseckan mladi luk preko pletenica. 

Staviti pleh u zagrejanu rernu i peći pletenice oko 15 minuta, pazeći da se luk ne prepeče. Kao i svako drugo hlebno pecivo, najlepše je dok je sveže - pa odmah servirati.



 














Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF