Na beogradskom podneblju proju nikad nismo nazivali projarom, a s koleginicama i prijateljicama sam razmenjivala recepte za "proju" koja je bila sa sirom i upravo ovakva kao iz mog recepta. Tek u novije vreme se ističe razlika izmedju "proje" i "projare", one bez sira, mleka i jaja i ove druge s dodacima.
Proja sa sirom je klasičan recept iz srpske kuhinje za izdašan i zdrav obrok. Brzo se sprema i pogodna je za svako doba dana, od doručka do večere, kao samostalno jelo ili kao prilog. Odlično se slaže s dinstanim kiselim kupusom, ili podvarkom.
Proja napravljena na ovakav način nije suva, naprotiv. Držati se recepta u gram i neće biti greške :)
Sastojci:
- 3 jaja srednje veličine
- 100 g griza
- 200 g projinog (kukuruznog) brašna
- 100 ml ulja
- 300 g feta sira
- 400 ml mleka
- 1 prašak za pecivo od 10 g
- 1 kaf. kaš. soli
Mikser može da se koristi, a i ne mora. Potrebna je samo jedna činija. Pleh je manje veličine 22x25 cm. Ipak, biće 6 velikih parčića proje :)
Priprema:
Izmeriti sve sastojke.
Uključiti rernu da se greje na 200°C.
Za to vreme u činiji umutiti 3 jaja, pa dodati griz i kukuruzno brašno i malo po malo dodavati mleko. Mešati. Dodati ulje i prašak za pecivo. Mešati. Izdrobiti sir, ali neka ostane neki krupniji komadić. Proveriti da li je dovoljno slano, pa dosoliti ukoliko je potrebno.
Pleh namazati uljem, zatim staviti u rernu da se zagreje. Za to vreme će se griz i kukuruzno brašno napiti mleka i nabubriće, pa će se testo dodatno zgusnuti.
Oprezno sipati testo u vreo pleh, pa staviti u rernu da se peče oko 25 minuta ili dok se ne uhvati zlatnožuta korica, a miris iz rerne zagolica čula.
Ostaviti proju da se malko prohladi, pa je još toplu iseći i poslužiti uz jogurt, recimo.
Prekriti je plastičnom folijom da se ne bi osušila, ili je smestiti u kutiju s poklopcem.
Prekriti je plastičnom folijom da se ne bi osušila, ili je smestiti u kutiju s poklopcem.
Nema komentara:
Objavi komentar