Proja ili projara




Na beogradskom podneblju proju nikad nismo nazivali projarom, a s koleginicama i prijateljicama sam razmenjivala recepte za "proju" koja je bila sa sirom i upravo ovakva kao iz mog recepta. Tek u novije vreme se ističe razlika izmedju "proje" i "projare", one bez sira, mleka i jaja i ove druge s dodacima.

Proja sa sirom je klasičan recept iz srpske kuhinje za izdašan i zdrav obrok. Brzo se sprema i pogodna je za svako doba dana, od doručka do večere, kao samostalno jelo ili kao prilog. Odlično se slaže s dinstanim kiselim kupusom, ili podvarkom.


Proja napravljena na ovakav način nije suva, naprotiv. Držati se recepta u gram i neće biti greške :)

Sastojci:
  • 3 jaja srednje veličine
  • 100 g griza
  • 200 g projinog (kukuruznog) brašna 
  • 100 ml ulja
  • 300 g feta sira
  • 400 ml mleka
  • 1 prašak za pecivo od 10 g
  • 1 kaf. kaš. soli

Mikser može da se koristi, a i ne mora. Potrebna je samo jedna činija. Pleh je manje veličine 22x25 cm. Ipak, biće 6 velikih parčića proje :)

Priprema:

Izmeriti sve sastojke.

Uključiti rernu da se greje na 200°C.

Za to vreme u činiji umutiti 3 jaja, pa dodati griz i kukuruzno brašno i malo po malo dodavati mleko. Mešati. Dodati ulje i prašak za pecivo. Mešati. Izdrobiti sir, ali neka ostane neki krupniji komadić. Proveriti da li je dovoljno slano, pa dosoliti ukoliko je potrebno.

Pleh namazati uljem, zatim staviti u rernu da se zagreje. Za to vreme će se griz i kukuruzno brašno napiti mleka i nabubriće, pa će se testo dodatno zgusnuti.

Oprezno sipati testo u vreo pleh, pa staviti u rernu da se peče oko 25 minuta ili dok se ne uhvati zlatnožuta korica, a miris iz rerne zagolica čula.

Ostaviti proju da se malko prohladi, pa je još toplu iseći i poslužiti uz jogurt, recimo.

Prekriti je plastičnom folijom da se ne bi osušila, ili je smestiti u kutiju s poklopcem.












Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF