Kad je u pitanju zimnica, u sezoni skuvati veću količinu salse, ohladiti, staviti u plastične posudice i zamrznuti.
Sastojci:
- 20 kg paradajza
- 1 kg crnog luka
- 1 kašika šećera
- 1/2 litre ulja
- 2 vezice iseckanog peršuna
- 1 kašika soli
Na slikama je salsa od 3 kg paradajza.
Priprema:
Paradajz oprati, oljuštiti i sitno iseći oštrim nožem. Za ovaj recept paradajz se ne usitnjava u čoperu.
Luk oljuštiti, oprati i sitno iseći.
Na tihoj vatri zagrejati ulje, dodati luk i pržiti ga dok ne omekša. Dodati paradajz, šećer i so, pa kada bude proključalo još malo smanjiti vatru i kuvati, na početku uz povremeno mešanje, a kasnije mnogo češće, oko sat vremena, ili dok tečnost ne bude isparila. Dužina kuvanja će zavisiti od količine sokova u paradajzu, kao i od celokupne količine paradajza koju kuvamo. Šerpu poklopiti mrežastim poklopcem jer će prskati.
Skloniti s vatre, pa dodati iseckan peršun. Probati i dosoliti ukoliko je potrebno. Ostaviti da se ohladi, a zatim rasporediti u čaše od jogurta ili slične posudice, pokriti celofanom, staviti gumicu, pa zamrznuti.
Posebno fotogenican receptic i u pravo vreme!:))
OdgovoriIzbrišiŽarke boje nose pozitivnu energiju, pa i receptić dobija na fotogeničnosti :)
OdgovoriIzbriši