Sastojci:
- 2 manje glavice crnog luka
- 200 g šampinjona ili neke druge vrste svežih pečuraka
- 3 kašike ulja
- 150 g pilećeg filea
- 1/2 kašičice soli
- 1/4 kašičice bibera
- 1 kašika putera
- 2 kašike ulja
- 2 kašike mekog brašna
- 250 ml mleka
- 1/2 kašičice soli
- prstohvat muškatnog oraha
- 1 kašika kisele pavlake
- 80 g trapista za posipanje
Navedene mere su za 4 osobe, ako je u pitanju predjelo, ili za 2 osobe ako je reč o glavnom jelu.
Posuda za pečenje je glineni oval dimenzija 13 x 17 cm.
Bešamel sos možemo zameniti kiselom pavlakom, ali ja ne bih tražila zamenu :)
Ukoliko imamo kuvanu piletiinu iz supe, možemo je iseckati i upotrebiti umesto navedenog filea.
Priprema:
Piletinu isprati pod hladnom vodom, posušiti kuhinjskom hartijom, očistiti od žilica i masnoće, pa iseći na komadiće.
Crni luk očistiti, isprati pod vodom i sitno iseći.
Šampinjone isprati pod vodom, posušiti kuhinjskom hartijom, prepoloviti i svaku polovinu iseći na tanke kriške.
Zagrejati 250 ml mleka.
U dubljem tiganju na tihoj vatri zagrejati ulje, pa dodati crni luk i pržiti mešajući nekoliko minuta. Dodati iseckan pileći file, pa pržiti dok meso ne pobeli. Dodati iseckane šampinjone i dinstati oko 15 minuta, ili dok sva tečnost ne bude isparila. Posoliti i pobiberiti. Ostaviti po strani.
U šerpici na tihoj vatri zagrejati puter i ulje. Dodati prosejano meko brašno i mešajući blago upržiti. Dodavati po malo toplog mleka, stalno mešajući. Kuvati nekoliko minuta dok se sos ne bude zgusnuo. Skloniti s vatre. Ukoliko su se formirale grudvice, procediti sos dok je vruć. Dodati kiselu pavlaku, so i muškatni orah. Proveriti da li je sos dovoljno slan.
Zagrejati rernu na 200°C. Položaj pregrade u rerni neka bude na sredini, ili bliže gornjem grejaču.
U posudu, u kojoj ćemo zapeći jelo, staviti dinstane pečurke s piletinom. Preko prvog sloja rasporediti bešamel sos. Preko sosa krupno izrendati trapist.
Posudu staviti na veći pleh, jer će se pojaviti mehurići tokom ključanja, koji će prskati po rerni.
Peći 15 minuta, ili dok se sir ne bude otopio i zarumeneo.
Servirati odmah, dok je jelo vruće. Ne podgreva se.
Nema komentara:
Objavi komentar