Divan, mekan, mlečni hleb nadeven čvarcima, kome je vrlo teško odoleti :) Dobar je kad je hladan, a fantastičan dok je vruć. Uz sir, ajvar i jogurt uživaćemo u kombinaciji tradicije i savršenog ukusa. Priprema je vrlo jednostavna.
Sastojci:
kvasac:
- 250 ml mleka
- 1/2 paketića kvasca (20 grama)
- 1 kašičica šećera
- 2 kašike brašna
- 300 g prosejanog mekog T-400 i namenskog T-500 brašna u odnosu pola-pola
- fermentisan kvasac
- 50 ml ulja
- 1 kašičica soli
- 150 g iseckanih čvaraka
- 1 kašika iseckanog peršuna (nije obavezno)
Od navedenih mera izaći će jedan hleb težine oko 500 grama, u kalupu veličine 30x11x7 cm.
Priprema:
Kvasac
U lončiću smlačiti mleko, dodati kvasac i šećer, pa mešati dok se kvasac ne bude rastopio. Dodati brašno, promešati, poklopiti i ostaviti desetak minuta pokraj tople ringle da se kvasac aktivira.
Testo
Posudu u kojoj ćemo peći hleb tanko namazati uljem, a na dno staviti hartiju.
Prosejati meko i namensko brašno.
Čvarke pregledati, odvojiti tvrde komade, a ostalo iseći oštrim nožem.
Peršun oprati i iseckati - ukoliko ga stavljamo u hleb.
U činiju u kojoj ćemo mesiti hleb staviti polovinu brašna. Dodati fermentisan kvasac, ulje i so. Ostaviti jednu kašiku ulja za premazivanje hleba.
Mešati uz dodavanje po malo preostalog brašna. Kompaktnu smesu prebaciti na radnu površinu i rukama mesiti najmanje 5 minuta. Sa brašnom stati kad bude formirana fina, mekana, nelepljiva lopta od testa. Pobrašniti čistu i suvu činiju, pa staviti loptu i pokriti plastičnom folijom. Ostaviti na toplom mestu da raste 40 minuta, ili dok se ne udvostruči.
Pobrašniti radnu površinu i prebaciti testo iz činije. Razviti oklagijom na debljinu prsta, pa saviti testo kao kovertu. Još jednom razviti testo i ponoviti postupak. Time ćemo ubaciti vazduh u testo.
Konačno, razviti testo u debljini prsta i u širini posude u kojoj ćemo peći hleb. Posuti čvarcima i peršunom, ukoliko ga stavljamo. Čvrsto uviti rolat, pa staviti u posudu koju smo pripremili za pečenje. Sastav okrenuti prema dnu posude. Izbockati čačkalicom hleb s vrha na 4 mesta. Pokriti posudu plastičnom folijom i ostaviti da raste još jednom.
Za to vreme uključiti rernu da se greje na 200°C.
Skloniti foliju, a hleb premazati uljem, staviti u zagrejanu rernu i peći oko 30 minuta, ili dok ne porumeni sa svih strana. Ukoliko je previše porumeneo s gornje strane, pokriti ga alu-folijom.
Pečen hleb ostaviti u kalupu desetak minuta, a zatim izvaditi na dasku i odmah servirati.
Nema komentara:
Objavi komentar