Koh od pirinča




Koh od pirinča je kolač iz detinjstva, koji je u kategoriji staromodnih i pomalo zaboravljenih poslastica. Nagoveštava dolazak hladnijeg, jesenjeg, vremena :)

Sastojci:
  • 1 kašika putera za podmazivanje posude
  • 2 kašike prezli za posipanje posude
kuvanje pirinča:
  • 100 g pirinča okruglog zrna
  • 1/2 litre vode
  • 1/2 litre mleka
  • 6 kašika šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1/2 kašičice izrendane limunove kore
  • 1 kašika putera
koh:
  • skuvan i ohladjen pirinač
  • 2 žumanca
  • sneg od 2 belanca
  • prstohvat soli
  • 1 ravna kašika brašna
završna nota:
  • 2 kašike prah šećera za posipanje

Navedene mere su za posudu prečnika 16 cm, ili za 5-6 parčića koha.

Priprema:

Kuvanje pirinča
Izmeriti pirinač, pa ga isprati iz nekoliko voda. Razlog je u tome što se polja pirinča tretiiraju hemikalijama protiv štetočina i zbog boljeg prinosa, a voda ih u velikoj meri odstranjuje. Još temeljnije ćemo očistiti pirinač ukoliko ga kuvamo u 1/2 litre ključale vode 3-4 minuta, a zatim sasvim ocedimo i bacimo vodu. Pirinač ne bi trebalo ispirati, već ga preliti s 1/2 litre mleka i vratiti na vruću ringlu. Smanjiti temperaturu na vrlo tiho. Dodati 6 kašika šećera i vanilin šećer. Dobro oprati limun, pa izrendati malo korice i dodati je u mleko i pirinač. Kuvati na tihoj vatri dok se pirinač ne bude sasvim skuvao, ali ne i raskuvao. Često promešati i paziti da se sadržaj ne uhvati za dno šerpe. Skloniti posudu s vatre, pa dodati kašiku putera i ostaviti da se sasvim ohladi. Periodično promešati da se ne bi uhvatila korica. Sadržaj će biti malo redji, ali će se hladjenjem zgusnuti. Na slikama možemo videti gustinu pirinča prema fazama pripreme.

Priprema koha
Iskrojiti hartiju prema dnu posude u kojoj ćemo peći koh. Stranice posude, kao i hartiju, namazati puterom i posuti prosejanim prezlama. 

Odvojiti žumanca i belanca. Umutiti belanca s prstohvatom soli u čvrst sneg. 

Uključiti rernu da se greje na 180°C.

U ohladjen pirinač dodati jedno po jedno žumance, promešati kašikom, a zatim dodati malo po malo sneg od belanaca i 1 ravnu kašiku mekog brašna. Lagano promešati i sjediniti sve sastojke. Sipati smesu u posudu za pečenje.

Staviti je u zagrejanu rernu, pa spolja kroz staklo nadgledati proces pečenja. Ako koh bude previše porumeneo, pokriti ga folijom. Posle 25 minuta bocnuti kolač čačkalicom da bismo proverili da li je pečen iznutra. 

Prohladjen kolač izvaditi iz posude i skinuti hartiju, pa ga staviti na tanjir. Odozgo posuti prah šećerom.















2 komentara:

  1. Već ga vidim u kalupu za kuglof!!! Nisam nikada jela ovaj kolač, baš mi se sviđa ideja.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zaboravljen kolač iz mog detinjstva, mama ga je relativno često pravila, a ja vrlo, vrlo, retko. Samo napred, Kato 👍

      Izbriši

Print Friendly and PDF