Recept je objavila naša draga Zorica pod nazivom Slana pita sa sirom.
Dopao mi se na prvo čitanje, a kako sam sve sastojke imala u kuhinji, odmah sam prionula na posao :) Uz minimalno prilagodjavanje, recept je gotovo identičan Zokinom. Sve pohvale i preporuka!
Sastojci:
kvasac:
- 100 ml mlake vode
- 20 g svežeg kvasca (1/2 paketića)
- 1 kašičica šećera
- 2 kašike brašna
- 400 g mekog brašna "tip 400"
- aktiviran kvasac
- 100 g gustog jogurta
- 75 ml ulja
- 1 1/2 žumance
- 1 kašičica soli
- 250 g feta sira
- 1/2 veće veze sremuša ili 1 manja veza
- 2 belanceta
- prstohvat soli
- 1/2 žumanceta za premazivanje
- prstohvat krupne soli za posipanje
- susam za posipanje
Pripremiti kalup veličine 30x11x7 cm, namazati ga uljem, ili postaviti hartiju.
U zavisnosti od marketa ili prodavca, sremuš može biti spakovan u veće ili manje gomilice ili veze. Ja sam kupila veću vezu, pa otuda medju sastojcima polovina veze. Ako ste kupili manju vezu, iskoristite je celu.
Priprema:
Priprema kvasca:
Smlačiti vodu, dodati izmrvljen kvasac i šećer, pa dobro izmešati. Dodati brašno, promešati, poklopiti i sačekati desetak minuta da se kvasac aktivira.
Priprema testa:
Prosejati brašno, pa 2/3 staviti u posudu za mešenje testa, a ostatak dodavati tokom mešenja. Dodati so, aktiviran kvasac, gusti jogurt, ulje i jedno i po žumance. Drugu polovinu žumanceta promešati s par kapi vode i ostaviti za premazivanje pletenice odozgo.
Iskusnim domaćicama nije potreban mikser, a neiskusne neka stave spiralne nastavke i miksaju testo dok se ne pojave mehurići. Ako je potrebno, dodavati po malo brašna koje smo ostavili. Kompaktno testo prebaciti na radnu površinu i mesiti rukama, uz dodavanje po malo preostalog brašna. Zaokružiti loptu od testa. Čistu činiju namazati uljem, staviti testo i pokriti plastičnom folijom. Činiju držati na toplom mestu 30 minuta, ili dok se testo ne bude udvostručilo.
Priprema nadeva:
Mikserom umutiti dva belanceta s prstohvatom soli. Sremuš oprati, posušiti na kuhinjskoj hartiji, pa lišće sitno iseći. Izmrviti feta sir, ali neka ostanu krupniji komadići koji će se kasnije videti u preseku. Sve sastojke izmešati i ostaviti po strani.
Priprema pletenice:
Naraslo testo podeliti na 3 dela, za 3 rolata od kojih ćemo napraviti pletenicu.
Svaki deo testa razviti oklagijom na uži, duži pravougaonik, pa premazati sa po 1/3 pripremljenog nadeva i zaviti rolate. Spojiti krajeve testa prstima, da nadev ne bi curio. Od sva tri rolata napraviti pletenicu, pa je staviti u pripremljen kalup. Završetke, krajeve, podvući ispod pletenice.
Uključiti rernu da se greje na 200°C.
Za to vreme neka pletenica poraste još jednom, u kalupu koji ćemo pokriti plastičnom folijom.
Premazati je pripremljenim žumancetom i posuti krupnom solju i susamom. Staviti kalup u zagrejanu rernu i peći pletenicu 15-20 minuta. Smanjiti temperaturu na 175°C i dopeći još 15-ak minuta. Ako je pletenica previše porumenela, pokriti kalup alu-folijom.
Pečenu pletenicu ostaviti nekoliko minuta u kalupu, a zatim je izvaditi iz kalupa zajedno s papirom, skloniti papir, a pecivo ostaviti da se ohladi. Seći na parčiće reckavim nožem za sečenje hleba.
Da se pletenica ne bi osušila držati je u kutiji. Stajanjem neće promeniti ukus i biće odlična sve do poslednje mrvice :)
Nema komentara:
Objavi komentar