Zapečeni složenac s prazilukom




Zapečen krompir na malo drugačiji način, spolja hrskav, iznutra mekan, aromatičan i vrlo ukusan. Ovo ekonomično jelo možemo poslužiti samostalno, ili kao prilog uz meso. 

Sastojci:
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 kašika putera
  • 1 manji praziluk, i beli i zeleni deo
  • 2 čena belog luka
  • 4 krompira srednje veličine
  • 1 kašičica suve majčine dušice
  • 1/4 kašičice sveže mlevenog bibera
  • 200-250 ml mleka
  • 150 ml kisele pavlake 20% mm
  • 1-1.5 kašičica soli
  • 1 kašičica ulja za podmazivanje pekača

Posuda za pečenje je manjeg formata. Količine su za 2-4 osobe, u zavisnosti od apetita i da li je jelo samostalno, ili je posluženo kao prilog. 

Priprema:

Dobro oprati praziluk. Odseći mu krajeve, preseći ga po dužini i pustiti da mlaz vode prolazi izmedju listova. Ako je potrebno, razdvojiti listove pa ih oprati pojedinačno. 

Na tihoj vatri zagrejati puter i ulje, pa dodati sitno isečen praziluk i dinstati oko 5 minuta, dok ne bude "uvenuo". Dodati sitno isečen beli luk, biber, so i majčinu dušicu, promešati pa naliti mleko i dodati pavlaku. Kuvati nekoliko minuta na vrlo tihoj vatri.

U medjuvremenu oljuštiti krompir, isprati ga pod vodom i iseći na tanke kriške. Dodati ih praziluku i dinstati poklopljeno narednih 10-15 minuta na vrlo tihoj vatri. Povremeno promešati i prebaciti krompir s vrha na dno. 

Dodati još mleka ukoliko je potrebno, tako da krompir bude gotovo pokriven. Proveriti da li je jelo dovoljno slano.

Uključiti rernu da se zagreje na 180°C.

Podmazati pekač. Viljuškom vaditi krompir iz šerpe i slagati ga lepezasto, s preklopom, u izabranu posudu. Ostatak safta preliti preko poslednjeg sloja krompira i staviti posudu u rernu.

Bez obzira na to što je krompir već pomalo termički obradjen, peći ga oko 30-40 minuta. Nakon tog vremena bocnuti jelo viljuškom, pa ukoliko je potrebno vratiti u rernu da se dopeče, a odozgo pokriti alu-folijom. 

Ostaviti nekoliko minuta da predahne, pa servirati uz salatu, ili kao prilog mesnom jelu. 















Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF