Zapečen krompir na malo drugačiji način, spolja hrskav, iznutra mekan, aromatičan i vrlo ukusan. Ovo ekonomično jelo možemo poslužiti samostalno, ili kao prilog uz meso.
Sastojci:
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 kašika putera
- 1 manji praziluk, i beli i zeleni deo
- 2 čena belog luka
- 4 krompira srednje veličine
- 1 kašičica suve majčine dušice
- 1/4 kašičice sveže mlevenog bibera
- 200-250 ml mleka
- 150 ml kisele pavlake 20% mm
- 1-1.5 kašičica soli
- 1 kašičica ulja za podmazivanje pekača
Posuda za pečenje je manjeg formata. Količine su za 2-4 osobe, u zavisnosti od apetita i da li je jelo samostalno, ili je posluženo kao prilog.
Priprema:
Dobro oprati praziluk. Odseći mu krajeve, preseći ga po dužini i pustiti da mlaz vode prolazi izmedju listova. Ako je potrebno, razdvojiti listove pa ih oprati pojedinačno.
Na tihoj vatri zagrejati puter i ulje, pa dodati sitno isečen praziluk i dinstati oko 5 minuta, dok ne bude "uvenuo". Dodati sitno isečen beli luk, biber, so i majčinu dušicu, promešati pa naliti mleko i dodati pavlaku. Kuvati nekoliko minuta na vrlo tihoj vatri.
U medjuvremenu oljuštiti krompir, isprati ga pod vodom i iseći na tanke kriške. Dodati ih praziluku i dinstati poklopljeno narednih 10-15 minuta na vrlo tihoj vatri. Povremeno promešati i prebaciti krompir s vrha na dno.
Dodati još mleka ukoliko je potrebno, tako da krompir bude gotovo pokriven. Proveriti da li je jelo dovoljno slano.
Uključiti rernu da se zagreje na 180°C.
Podmazati pekač. Viljuškom vaditi krompir iz šerpe i slagati ga lepezasto, s preklopom, u izabranu posudu. Ostatak safta preliti preko poslednjeg sloja krompira i staviti posudu u rernu.
Bez obzira na to što je krompir već pomalo termički obradjen, peći ga oko 30-40 minuta. Nakon tog vremena bocnuti jelo viljuškom, pa ukoliko je potrebno vratiti u rernu da se dopeče, a odozgo pokriti alu-folijom.
Ostaviti nekoliko minuta da predahne, pa servirati uz salatu, ili kao prilog mesnom jelu.
Nema komentara:
Objavi komentar