Kroketi od krompira




Rumeni, hrskavi, kroketi su veoma ukusno predjelo, ili prilog uz glavno jelo od mesa. Spolja imaju hrskavu koricu, a iznutra su mekani i kremasti, baš kao svaki pire krompir. Kroketi se tradicionalno prže u dubokom ulju, ali začudo ne upijaju ga mnogo. U Italiji su izuzetno popularna ulična hrana.

Sastojci:
  • 600 g belog krompira
  • 1 žumance
  • oko 100 g prosejanog brašna
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/4 kašičice muškatnog oraha
  • 25 g putera
pohovanje:
  • 1 jaje
  • 1 kašičica vode
  • prezle
  • ulje za duboko prženje

Od navedenih mera izaći će 8-10 komada, u zavisnosti od veličine kroketa. 

Priprema:

Oprati i oljuštiti krompir, pa ga sasvim skuvati u lagano posoljenoj vodi. Ocediti vodu, a vruć krompir odmah ispasirati tako dobro da ne bude grudvica. Sačekati da se prohladi, pa dodati omekšali puter i promešati kašikom ili varjačom. Dodati so, muškatni orah i žumance, pa promešati i sjediniti sastojke. U smesu dodati vrlo malo brašna, promešati, pa prebaciti testo na radnu površinu i mesiti rukama, dodajući po malo brašna sve dok testo ne postane nelepljivo i solidne gustine, tako da možemo da ga oblikujemo.
Količina dodatog brašna će zavisiti od kvaliteta krompira i koliko će vode da upije tokom kuvanja, kao i od veličine žumanceta.

Pohovanje:

Jaje i kašičicu vode razmutiti u činiji ili tanjiru, a prezle prosejati kroz sito da bismo dobili najfinije mrvice za pohovanje.

U šerpici na tihoj vatri zagrejati ulje za duboko prženje. Važno je da bude dovoljno ulja tako da valjušci budu pokriveni bar do svoje polovine. Proveriti da li je ulje dovoljno zagrejano umakanjem suvog drvenog štapića, pa ako se oko njega pojave mehurići i ulje zapeni, spremno je. Obavezno držati ulje na tihoj vatri da kroketi ne bi pregoreli. 

Podeliti testo na 2 dela.
Na pobrašnjenoj radnoj površini oblikovati kobasicu od testa prečnika 3-4 cm. Podeliti je oštrim nožem na valjuške dužine 5-8 cm. Ponoviti isto sa drugim delom testa. Sa testom od krompira brzo raditi, jer stajanjem gubi čvrstinu. 

Umočiti valjuške u razmućeno jaje, pa u prezle, pazeći da budu umotani sa svih strana. Iako je testo dovoljno čvrsto, oblik valjušaka može se pokvariti tokom okretanja, pa oštećenje popraviti rukama. Do šerpice s uljem ih prenositi pomoću lopatice.  

Krokete možemo zamrznuti sat-dva pre pohovanja, što će pomoći da ne promene oblik, a može nam značiti kad u toku pripreme imamo polugotov proizvod. Ne odmrzavati ih pre pohovanja.

Stavljati dva po dva kroketa na vruće ulje i pržiti na vrlo tihoj vatri, uz okretanje, nekoliko minuta. Vaditi ih na upijajuću hartiju. Servirati odmah uz kriške limuna, tartar sos, salatu, ili kao prilog uz meso.


















Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF