Marinirani tofu sir u slatko-slanoj, pikantnoj, mešavini začina, je vrlo ukusan vegetarijanski, ali i postan, obrok. Neobradjeni, sirovi, tofu sir je neutralnog ukusa i zato mu se dodaju začini koje vrlo lepo prima, a u mnoštvu svetskih kuhinja, načina pripreme i začina - biće mnogo različitih ukusa tofua.
Sa proizvodima od soje sam se susrela kroz kuhinju moje mame, u vreme kada su se stidljivo pomaljali prvi članci u štampi, a tek nekoliko recepata bilo dostupno široj javnosti. To je bilo i vreme prvih prodavnica makrobiotičke hrane u Beogradu.
- 250 g "tofu" sira od soje
- 2 kašike ulja za prženje
- 50 ml soja-sosa (u receptu sam koristila Kikkoman soja sos s manje soli)
- 1 kašičica meda ili šećera
- 1 kašika izrendisanog djumbira
- 2 čena izrendisanog belog luka
- 1 kašičica tucane paprike
- 1 kašika susamovog ili maslinovog ulja
- 1-2 kašike pirinčanog ili jabukovog sirćeta
- prstohvat soli
- 2 kašike tostiranog susama za posipanje
- iseckana pera mladog luka za posipanje
- kuvani pirinač
- kuvani brokoli
Navedene mere su za 2 osobe. Za jednu osobu prepoloviti mere. Ambalažu u kojoj se nalazi ostatak tofu sira dobro zatvoriti, čuvati u frižideru i upotrebiti u najkraćem mogućem roku. Ako je sirće blago, recimo vrlo blago jabukovo sirće, staviti 2 kašike u marinadu.
Priprema:
Izvaditi tofu sir iz ambalaže, pa ga staviti izmedju papirnih salveta, koje će upiti tečnost iz njegove sundjeraste unutrašnjosti. Pritisnuti odozgo nekom kuhinjskom daskom ili sličnim, ne mnogo teškim, predmetom. Ostaviti 20 minuta. Promeniti salvete ako je potrebno.
U činiju stavljati redom: soja sos, med, izrendisan djumbir, izrendisan beli luk, tucanu papriku, susamovo ulje, prstohvat soli i sirće. Izmešati.
Tofu sir iseći na kockice veličine zalogaja. Staviti u činiju s marinadom, dobro promešati i ostaviti 20-30 minuta. Promešati nekoliko puta za to vreme.
Skuvati pirinač i brokoli.
U tiganju na tihoj vatri zagrejati ulje za prženje. Kada se ulje dobro zagrejalo, dodati tofu zajedno s marinadom i pržiti, mešajući, dok ne počne da se lepi za dno tiganja i praktično se zapeče sa svih strana.
Servirati prženi, marinirani, tofu sir uz kuvani pirinač i brokoli. Posuti tostiranim semenkama susama i iseckanim perima mladog luka.
Nema komentara:
Objavi komentar