Izraelska salata




Izraelska salata ima nekoliko varijanti, a ona najednostavnija opisana je u receptu. U osnovi  ove veganske salate je vrlo sitno seckano povrće - paradajz, krastavac, crni luk, peršun, i-ili paprika, ljuta paprika, masline, rotkvice. Kažu da u opisu stoji da je ova salata najpoznatije nacionalno jelo Izraela, medjutim, znamo da je "srpska salata" sa istim sastojcima naše nacionalno jelo :) Izgleda da je suštinski isti recept rasprostranjen širom Mediterana i Bliskog istoka, našao put do našeg podneblja.
Salata je veoma osvežavajuća i zdrava, jednostavna za pripremu, ekonomična je i vrlo ukusna. Leti se odlično kombinuje s ribom i roštiljem, a kad dodje hladnije vreme salata će rasteretiti teške obroke. 
Salata može biti predjelo ili prilog glavnom jelu, kao i odličan dodatak jelu u lepinji. 

Sastojci:
  • 1 krastavac srednje veličine
  • 2 paradajza srednje veličine
  • 1 sitnija glavica crnog luka
  • 3 kašike iseckanog peršuna
  • 3 kašike soka od limuna
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1/2 kašičice soli

Navedene količine su za 2 osobe, ako je salata jedini obrok ili prilog. 

Priprema:

Sve sastojke stavljati u činiju. Povrće ćemo seckati na najfinije komadiće.

Krastavac dobro oprati oštrom četkom za povrće, ali ga ne ljuštiti. Prepoloviti ga po dužini, kašičicom izvaditi semenke, pa svaku polovinu po dužini iseći na 4 dela tako da dobijemo 8 dugih, tankih komada, a zatim poprečno sitno iseckati. 

Paradajz oprati i oljuštiti. Prepoloviti ga i izvaditi semenke, a zatim čvrsti deo vrlo sitno iseckati. 

Crni luk oljuštiti, isprati pod vodom i fino iseckati. 

Peršun oprati pod vodom i posušiti ubrusom, pa fino naseckati. 


Posoliti salatu, dodati sok od limuna i maslinovo ulje i lagano izmešati. 

Servirati odmah sa sobne temperature ili ohladiti u frižideru, ali imati u vidu da će povrće stajanjem pustiti svoje sokove, pa će salata biti tečnija. 













Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF