Sastojci:
testo:
- 300 g mekog brašna
- 125 g putera
- 2 jaja
- 2 kašike hladne vode
- 1/2 kašičice soli
- 1 žumance za premazivanje
- 1 sitnija glavica crnog luka
- 3 kašike ulja
- 5 komada krupnih šampinjona
- 1/2 kašičice soli
- prstohvat bibera
- 300 g pire krompira (3 krompira)
- 300 g pire krompira (3 krompira)
- gornja polovina manjeg praziluka
- 3 kašike ulja
- prstohvat bibera
- 1/2 kašičice soli
- 1 kašičica mlevene crvene paprike
- 1 kašika iseckanog peršuna (po želji)
Navedene mere su za 12-14 trouglova dužine stranice 11 cm. Iz prvog razvijanja testa dobićemo 12 kvadrata, a od ostataka testa još 2.
Priprema:
Priprema testa:
Izmeriti i prosejati brašno u veću činiju. Dodati krupno izrendisan hladan puter. Utrljati jedno u drugo, odnosno napraviti mrvičasto testo. Dodati vodu, so i jaja, pa zamesiti testo. Brašno za posipanje radne površine nije ušlo medju sastojke. Umotati testo plastičnom folijom i ostaviti u frižideru pola sata.
Priprema nadeva:
Dok testo odmara napraviti nadev. Oljuštiti tri krompira i sasvim skuvati u slanoj vodi. Da bismo ubrzali proces kuvanja, podeliti krompir na 4 dela. Skuvan krompir procediti i pomoću kašike za pasiranje napraviti pire.
Na ulju, na tihoj vatri, ispržiti crni luk. Oprati i oljuštiti šampinjone, pa ih iseckati na kockice i dodati luku. Posoliti i pobiberiti. Dinstati dok sva tečnost koju će pustiti pečurke ne bude isparila. Pomešati s pire krompirom i proveriti da li je nadev dovoljno začinjen.
Priprema drugog nadeva:
Dok testo odmara napraviti nadev. Oljuštiti tri krompira i sasvim skuvati u slanoj vodi. Da bismo ubrzali proces kuvanja, podeliti krompir na 4 dela. Skuvan krompir procediti i pomoću kašike za pasiranje napraviti pire.
Očistiti i prepoloviti praziluk po dužini. Dobro ga isprati, ulazeći vodom izmedju listova, pa ga sitno iseckati. Na ulju, na tihoj vatri, ispržiti praziluk. Posoliti i pobiberiti. Pomešati s pire krompirom, dodati mlevenu crvenu papriku i proveriti da li je nadev dovoljno začinjen.
Jedan ili drugi nadev sasvim pokrivaju količinu testa. Na slikama je drugi nadev.
Priprema trouglova:
Na pleh od šporeta staviti pek-papir. Žumance za premazivanje razmutiti s nekoliko kapi vode. Uključiti rernu da se greje na 200°C.
Testo podeliti na 2 dela i pojedinačno ih razvijati. Dok jedan deo testa razvijamo, drugi držati u frižideru.
Na pobrašnjenoj radnoj površini razviti pravougaono testo debljine 2-3 mm. Opseći i poravnati ivice. Pravougaonik podeliti na 6 kvadrata veličine 11 x 11 cm. Restlove od testa ispeći kasnije, ili izvući još 1 kvadrat. Na sredinu svakog kvadrata staviti 1 kašičicu pire krompira s pečurkama, ili nekog drugog nadeva. Ivicu premazati pripremljenim žumancetom. Kvadrat preklopiti po dijagonali, a ivice pritisnuti viljuškom. Dobijene trouglove redjati na pripremljen pleh. Premazati odozgo žumancetom i staviti u zagrejanu rernu. Peći oko 20 minuta, ili dok trouglovi ne porumene.
Nema komentara:
Objavi komentar