Trouglovi od prhkog testa




Rumeni, hrskavi, trouglovi od prhkog testa su dobar izbor za doručak ili užinu. Nadev može biti po izboru - od povrtnih koji su ponudjeni u receptu, pa do sasvim drugačijih, s mlevenim mesom, šunkom ili sirom. 

Sastojci:
testo:
  • 300 g mekog brašna
  • 125 g putera
  • 2 jaja
  • 2 kašike hladne vode
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 žumance za premazivanje
nadev:
  • 1 sitnija glavica crnog luka
  • 3 kašike ulja
  • 5 komada krupnih šampinjona
  • 1/2 kašičice soli
  • prstohvat bibera
  • 300 g pire krompira (3 krompira)
drugi nadev:
  • 300 g pire krompira (3 krompira)
  • gornja polovina manjeg praziluka
  • 3 kašike ulja
  • prstohvat bibera
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 kašičica mlevene crvene paprike
  • 1 kašika iseckanog peršuna (po želji)

Navedene mere su za 12-14 trouglova dužine stranice 11 cm. Iz prvog razvijanja testa dobićemo 12 kvadrata, a od ostataka testa još 2. 

Priprema:

Priprema testa:

Izmeriti i prosejati brašno u veću činiju. Dodati krupno izrendisan hladan puter. Utrljati jedno u drugo, odnosno napraviti mrvičasto testo.  Dodati vodu, so i jaja, pa zamesiti testo. Brašno za posipanje radne površine nije ušlo medju sastojke. Umotati testo plastičnom folijom i ostaviti u frižideru pola sata. 

Priprema nadeva:

Dok testo odmara napraviti nadev. Oljuštiti tri krompira i sasvim skuvati u slanoj vodi. Da bismo ubrzali proces kuvanja, podeliti krompir na 4 dela. Skuvan krompir procediti i pomoću kašike za pasiranje napraviti pire. 

Na ulju, na tihoj vatri, ispržiti crni luk. Oprati i oljuštiti šampinjone, pa ih iseckati na kockice i dodati luku. Posoliti i pobiberiti. Dinstati dok sva tečnost koju će pustiti pečurke ne bude isparila. Pomešati s pire krompirom i proveriti da li je nadev dovoljno začinjen. 

Priprema drugog nadeva:

Dok testo odmara napraviti nadev. Oljuštiti tri krompira i sasvim skuvati u slanoj vodi. Da bismo ubrzali proces kuvanja, podeliti krompir na 4 dela. Skuvan krompir procediti i pomoću kašike za pasiranje napraviti pire. 

Očistiti i prepoloviti praziluk po dužini. Dobro ga isprati, ulazeći vodom izmedju listova, pa ga sitno iseckati. Na ulju, na tihoj vatri, ispržiti praziluk. Posoliti i pobiberiti. Pomešati s pire krompirom, dodati mlevenu crvenu papriku i proveriti da li je nadev dovoljno začinjen. 

Jedan ili drugi nadev sasvim pokrivaju količinu testa. Na slikama je drugi nadev. 

Priprema trouglova:

Na pleh od šporeta staviti pek-papir. Žumance za premazivanje razmutiti s nekoliko kapi vode. Uključiti rernu da se greje na 200°C.

Testo podeliti na 2 dela i pojedinačno ih razvijati. Dok jedan deo testa razvijamo, drugi držati u frižideru.

Na pobrašnjenoj radnoj površini razviti pravougaono testo debljine 2-3 mm. Opseći i poravnati ivice. Pravougaonik podeliti na 6 kvadrata veličine 11 x 11 cm. Restlove od testa ispeći kasnije, ili izvući još 1 kvadrat. Na sredinu svakog kvadrata staviti 1 kašičicu pire krompira s pečurkama, ili nekog drugog nadeva. Ivicu premazati pripremljenim žumancetom. Kvadrat preklopiti po dijagonali, a ivice pritisnuti viljuškom. Dobijene trouglove redjati na pripremljen pleh. Premazati odozgo žumancetom i staviti u zagrejanu rernu. Peći oko 20 minuta, ili dok trouglovi ne porumene. 















Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF