Već sam spomenula da sam srećna vlasnica starih kulinarskih knjiga, svezaka i recepata, a jelo koje ću predstavlti se nalazi u kuvarici štampanoj 1957. godine u Zagrebu.
Nabujak od makarona je fino i ekonomično jelo, koje se priprema lako i brzo od namirnica koje uglavnom imamo u kuhinji.
Sastojci:
- 180-200 g italijanskih makarona (Lumaconi rigati)
- 50 g putera
- 2 jajeta
- 30 g parmezana ili tvrdog žutog sira
- 150-200 g kisele pavlake 20% mm
- 1/2 kašičice soli
- 1/2 kašike putera za mazanje posude
- 2 kašike prezli za posipanje posude
- 2 krupna, zrela i čvrsta paradajza
- 2 crvene sveže ili pečene paprike
- 2 kašike ulja
- 1 sitnija glavica crnog luka
- 2 kašike prezli
- 1 kašika iseckanog peršuna
- 1/2 kašičice soli
Navedene mere su za ovalni pekač dimenzija 25 x 16 cm, ili za 2 osobe, a to je polovina mere iz originalnog recepta.
Priprema:
Priprema makarona:
Izvaditi puter iz frižidera da bi omekšao na sobnoj temperaturi. Vatrostalnu posudu ili pekač premazati puterom i posuti prezlama.
Makarone skuvati prema uputstvu proizvodjača. Uopšteno, testenina se kuva desetak minuta u velikom loncu i dosta posoljene vode. Povremeno promešati da se testenina ne bi zalepila izmedju sebe.
Odvojiti belanca i žumanca. Mikserom umutiti belanca s prstohvatom soli u čvrst šam.
Uključiti rernu da se greje na 180°C.
Žumancima dodati omekšao puter i izmutiti mikserom u kremastu smesu. Dalje mešati varjačom. Dodati kiselu pavlaku i parmezan, ili sitno izrendan tvrdi žuti sir, pa promešati. Kiselu pavlaku možemo kombinovati s pavlakom za kuvanje u razmeri pola-pola.
Posoliti. Dodati skuvane, ocedjene i ohladjene makarone, promešati, pa postepeno dodavati sneg od belanaca i lagano mešati. Sipati smesu u pripremljenu posudu i staviti u zagrejanu rernu.
Peći 30-40 minuta dok nabujak ne porumeni. Servirati uz nadeven paradajz ili salatu.
Priprema nadevenog paradajza:
Paradajz oprati pa mu odseći kapicu, koju ćemo kasnije upotrebiti kao poklopčić. Oprezno izvaditi sredinu i semenke, spolja posušiti ubrusom i premazati uljem.
Pripremiti dublju posudu za pečenje u rerni, zato što je moguće da će prskati. Postaviti pek-papir ili posudu premazati uljem.
Oljuštiti i isprati crni luk, pa ga sitno iseći. Papriku oprati, izvaditi semenke, pa je iseći na kockice. Ukoliko koristimo pečenu papriku - prethodno ćemo je oljuštiti. Peršun isprati i iseckati.
Na ulju na tihoj vatri ispržiti sitno seckani crni luk. Dodati na kockice isečenu svežu ili pečenu papriku. Dinstati desetak minuta, ili dok se povrće fino ne uprži. Skloniti s vatre pa posoliti, dodati prezle i iseckano peršunovo lišće, promešati i napuniti pripremljen paradajz.
U medjuvremenu uključiti rernu da se greje na 180° C.
Paradajz staviti u posudu, pokriti kapicama, pa posudu staviti u zagrejanu rernu. Peći oko 15-20 minuta, uz oprez da se paradajz ne prekuva i previše opusti.
Nema komentara:
Objavi komentar