Nabujak od makarona




Već sam spomenula da sam srećna vlasnica starih kulinarskih knjiga, svezaka i recepata, a jelo koje ću predstavlti se nalazi u kuvarici štampanoj 1957. godine u Zagrebu. 
Nabujak od makarona je fino i ekonomično jelo, koje se priprema lako i brzo od namirnica koje uglavnom imamo u kuhinji.  

Sastojci:
  • 180-200 g italijanskih makarona (Lumaconi rigati)
  • 50 g putera
  • 2 jajeta
  • 30 g parmezana ili tvrdog žutog sira
  • 150-200 g kisele pavlake 20% mm 
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/2 kašike putera za mazanje posude
  • 2 kašike prezli za posipanje posude
nadeven paradajz:
  • 2 krupna, zrela i čvrsta paradajza
  • 2 crvene sveže ili pečene paprike
  • 2 kašike ulja
  • 1 sitnija glavica crnog luka
  • 2 kašike prezli
  • 1 kašika iseckanog peršuna
  • 1/2 kašičice soli

Navedene mere su za ovalni pekač dimenzija 25 x 16 cm, ili za 2 osobe, a to je polovina mere iz originalnog recepta. 

Priprema:

Priprema makarona:

Izvaditi puter iz frižidera da bi omekšao na sobnoj temperaturi. Vatrostalnu posudu ili pekač premazati puterom i posuti prezlama.

Makarone skuvati prema uputstvu proizvodjača. Uopšteno, testenina se kuva desetak minuta u velikom loncu i dosta posoljene vode. Povremeno promešati da se testenina ne bi zalepila izmedju sebe. 

Odvojiti belanca i žumanca. Mikserom umutiti belanca s prstohvatom soli u čvrst šam. 

Uključiti rernu da se greje na 180°C.

Žumancima dodati omekšao puter i izmutiti mikserom u kremastu smesu. Dalje mešati varjačom. Dodati kiselu pavlaku i parmezan, ili sitno izrendan tvrdi žuti sir, pa promešati. Kiselu pavlaku možemo kombinovati s pavlakom za kuvanje u razmeri pola-pola.

Posoliti. Dodati skuvane, ocedjene i ohladjene makarone, promešati, pa postepeno dodavati sneg od belanaca i lagano mešati. Sipati smesu u pripremljenu posudu i staviti u zagrejanu rernu.

Peći 30-40 minuta dok nabujak ne porumeni. Servirati uz nadeven paradajz ili salatu. 

Priprema nadevenog paradajza:

Paradajz oprati pa mu odseći kapicu, koju ćemo kasnije upotrebiti kao poklopčić. Oprezno izvaditi sredinu i semenke, spolja posušiti ubrusom i premazati uljem. 

Pripremiti dublju posudu za pečenje u rerni, zato što je moguće da će prskati. Postaviti pek-papir ili posudu premazati uljem. 

Oljuštiti i isprati crni luk, pa ga sitno iseći. Papriku oprati, izvaditi semenke, pa je iseći na kockice. Ukoliko koristimo pečenu papriku - prethodno ćemo je oljuštiti. Peršun isprati i iseckati.

Na ulju na tihoj vatri ispržiti sitno seckani crni luk. Dodati na kockice isečenu svežu ili pečenu papriku. Dinstati desetak minuta, ili dok se povrće fino ne uprži. Skloniti s vatre pa posoliti, dodati prezle i iseckano peršunovo lišće, promešati i napuniti pripremljen paradajz. 

U medjuvremenu uključiti rernu da se greje na 180° C. 

Paradajz staviti u posudu, pokriti kapicama, pa posudu staviti u zagrejanu rernu. Peći oko 15-20 minuta, uz oprez da se paradajz ne prekuva i previše opusti. 













Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF