Svinjski file "diablo"




Jednostavan recept za svinjetinu u krem-sosu sa senfom koji se, poznato je, odlično slaže sa svinjskim mesom. Uz malo rena, čilija i pavlake koja će ublažiti snažan ukus sosa, biće to pakleno ukusan file :) Jelo je za svaku priliku, pa i onu najsvečaniju!

Sastojci:
  • 1 komad svinjskog filea, oko 400 g
  • 2 kašike ulja
  • 1/4 kašičice soli
  • 1/4 kašičice sveže mlevenog bibera
sos:
  • saft od pečenog filea
  • 50 ml bujona ili vode
  • 100 ml pavlake za kuvanje 20% mm
  • 1 kašičica rena
  • 1 kašičica senfa
  • prstohvat mlevene ili tucane čili paprike
  • 1 kašika hladnog putera
  • 1 kašičica seckanog vlašca (po želji)
  • so prema potrebi
prilog:
  • kuvani brokoli
  • krompir pečen u rerni
  • šargarepa pečena u rerni

Navedene mere su za 2 osobe. Količina se može duplirati.

Priprema:

Odabrati tiganj koji je otporan na visoku temperaturu i može u rernu.  

Priprema mesa:

File isprati pod hladnom vodom i posušiti papirnim ubrusom. Skinuti masnoću i opnice. Posoliti ga i dobro pobiberiti.

Uključiti rernu da se greje na 190°C.

U tiganj sipati ulje i zagrejati na jačoj vatri. Spustiti file i pržiti ga bez okretanja na toj jednoj strani 4 minuta. Povremeno pomerati file da se ne bi zalepio. Skloniti s ringle.

Okrenuti file u tiganju na nepečenu stranu i staviti ga u zagrejanu rernu. Peći oko 20 minuta, ili dok file ne porumeni, ali bi trebalo da ostane mekan i sočan iznutra, nikako prepečen.
Izvaditi tiganj iz rerne, a file prebaciti na tanjir i poklopiti da se ne hladi.

Priprema sosa:

Iz tiganja ukloniti višak masnoće ako je ima, a ne bi trebalo da je bude ako smo file dobro očistili.

Saft koji je ostao od pečenja mesa zagrejati u istom tiganju na umerenoj vatri. Dodati bujon ili vodu, pa ostaviti nekoliko minuta da kuva. Dodati pavlaku. Dodati ren, senf i čili papriku. Kuvati na tihoj vatri 5-10 minuta, sve dok se sos ne redukuje i zgusne. Kad se pojave mehurići to je znak da je sos pri kraju kuvanja. Skloniti tiganj s vatre i umešati hladan puter. Dodati vlašac. Proveriti da li je sos dovoljno slan, pa doterati ukus ako je potrebno. Ukoliko se pre serviranja sos suviše ohladio i zgusnuo, kratko ga zagrejati na tihoj vatri. 

File iseći na kriške debljine 1.5 cm i servirati uz sos. 

Priprema priloga:

Brokoli kuvati u loncu sa zagrejanom vodom kojoj smo dodali prstohvat šećera, soli i par kapi limuna. Posle nekoliko minuta brokoli preliti hladnom vodom da bi mu ostala lepa, zelena boja.
Zagrejati rernu na 200° C. Na pleh postaviti hartiju.
Krompir i šargarepu oljuštiti, isprati pod vodom i iseći na komade. Povrće staviti na pripremljen pleh, posoliti, poprskati uljem i promešati. Rasporediti tako da se komadi ne preklapaju. Staviti pleh u zagrejanu rernu i peći oko 20 minuta, ili dok povrće ne omekša i ne porumeni. Promešati bar jednom u toku pečenja. Servirati odmah.





















Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF