Sastojci:
- 1 komad svinjskog filea, oko 400 g
- 2 kašike ulja
- 1/4 kašičice soli
- 1/4 kašičice sveže mlevenog bibera
- saft od pečenog filea
- 50 ml bujona ili vode
- 100 ml pavlake za kuvanje 20% mm
- 1 kašičica rena
- 1 kašičica senfa
- prstohvat mlevene ili tucane čili paprike
- 1 kašika hladnog putera
- 1 kašičica seckanog vlašca (po želji)
- so prema potrebi
- kuvani brokoli
- krompir pečen u rerni
- šargarepa pečena u rerni
Navedene mere su za 2 osobe. Količina se može duplirati.
Priprema:
Odabrati tiganj koji je otporan na visoku temperaturu i može u rernu.
Priprema mesa:
File isprati pod hladnom vodom i posušiti papirnim ubrusom. Skinuti masnoću i opnice. Posoliti ga i dobro pobiberiti.
Uključiti rernu da se greje na 190°C.
U tiganj sipati ulje i zagrejati na jačoj vatri. Spustiti file i pržiti ga bez okretanja na toj jednoj strani 4 minuta. Povremeno pomerati file da se ne bi zalepio. Skloniti s ringle.
Okrenuti file u tiganju na nepečenu stranu i staviti ga u zagrejanu rernu. Peći oko 20 minuta, ili dok file ne porumeni, ali bi trebalo da ostane mekan i sočan iznutra, nikako prepečen.
Izvaditi tiganj iz rerne, a file prebaciti na tanjir i poklopiti da se ne hladi.
Priprema sosa:
Iz tiganja ukloniti višak masnoće ako je ima, a ne bi trebalo da je bude ako smo file dobro očistili.
Saft koji je ostao od pečenja mesa zagrejati u istom tiganju na umerenoj vatri. Dodati bujon ili vodu, pa ostaviti nekoliko minuta da kuva. Dodati pavlaku. Dodati ren, senf i čili papriku. Kuvati na tihoj vatri 5-10 minuta, sve dok se sos ne redukuje i zgusne. Kad se pojave mehurići to je znak da je sos pri kraju kuvanja. Skloniti tiganj s vatre i umešati hladan puter. Dodati vlašac. Proveriti da li je sos dovoljno slan, pa doterati ukus ako je potrebno. Ukoliko se pre serviranja sos suviše ohladio i zgusnuo, kratko ga zagrejati na tihoj vatri.
File iseći na kriške debljine 1.5 cm i servirati uz sos.
Priprema priloga:
Brokoli kuvati u loncu sa zagrejanom vodom kojoj smo dodali prstohvat šećera, soli i par kapi limuna. Posle nekoliko minuta brokoli preliti hladnom vodom da bi mu ostala lepa, zelena boja.
Zagrejati rernu na 200° C. Na pleh postaviti hartiju.
Nema komentara:
Objavi komentar