Pohovani punjeni šampinjoni




Izvanredno predjelo ili deo hladnog bifea na proslavama i sedeljkama, kao i prilog glavnom jelu. Pohovani šampinjoni su ukusni i dok su topli, a i kad se prohlade. 

Sastojci:
  • 400šampinjona
  • oko 200 g feta sira
  • 1-2 kašike krem-sira ili milerama
  • 1 kašičica mlevene ili tucane slatke paprike
  • 1 kašičica iseckanog peršuna
  • 1 čen belog luka
  • prstohvat bibera
  • prstohvat soli
pohovanje:
  • 2 jaja 
  • brašno 
  • prezle 
  • ulje za duboko prženje
finale:
  • sok od limuna

Od navedenih mera dobićemo 13-16 punjenih i pohovanih šampinjona.

Priprema:

Skinuti drške s pečuraka. Lako se skidaju laganim povlačenjem drške napred-nazad i uvrtanjem. Drške umotati u plastičnu foliju i sačuvati za neko drugo jelo, uz oprez u vezi s rokom trajanja. Oprati klobuke pod mlazom hladne vode i staviti ih na kuhinjsku hartiju da se ocede. Skinuti kožicu, odnosno oljuštiti ih.

Izgnječiti viljuškom feta sir, pa mu dodati začine: biber, mlevenu ili tucanu papriku, izrendan beli luk i seckani peršun. Sir ničim ne razvodnjavati. Da bismo dobili kremastu smesu dodati 1-2 kašike krem-sira ili milerama i dobro izmešati. Posoliti prema ukusu, a ako je sir slan, kao što feta to jeste, nije potrebno. 

Pripremiti tri posude za pohovanje. U jednoj izmutiti viljuškom jaja, u drugu staviti prosejano brašno, a u treću prosejane prezle.

Napuniti klobuke sirom, pa ih stavljati redom u brašno, jaja i prezle. Obratiti pažnju da budu naročito dobro pohovani na mestu gde je ubačen sir, da ne bi na toj strani u toku prženja sir iscurio. Spuštati na vruće ulje prvo stranu sa sirom da se odmah zapeče. 

Pečurke se prže u dubokom ulju, praktično bi trebalo da plivaju u njemu, pa je bolje izabrati manju šerpicu, a prženje obaviti iz 3-4 puta. Tako će utrošak ulja biti minimalan, a pečurke će biti ispržene u dubokom ulju.

Zagrejati ulje na tihoj vatri. Kako ćemo znati da li je postignuta potrebna temperatura? Vrh drvceta, recimo štapića za roštilj, zaroniti u ulje, pa ako zapeni oko njega - ulje je spremno. Smanjiti temperaturu ako je potrebno. Prženje pečurki bi trebalo da traje 4-5 minuta, a poh ne sme da izgori, već da ostane zlatno-žute boje. Okretati ih tokom prženja da bi se ravnomerno ispekle. Ako je ostalo jaja, poslednje pečurke duplo pohovati. 

Izvaditi ih na upijajuću hartiju. 

Pokapati pohovane pečurke lmunovim sokom, ili servirati limun uz njih. Ovo jelo se ne podgreva.


















Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF