Mramorni keksi




Nova godina nije početak, a nije ni kraj, ona je nastavak u koji ulazimo bogatiji za mnoga iskustva - rekao je američki autor Harold Borland. Srećna nova 2020. godina :)

Mermerni ili mramorni keksići ističu se svojom šarom i teško ih je ne primetiti. Ovaj hrskavi kolačić pravi je izbor kada ne možemo da se odlučimo izmedju čokoladnog i vanil-keksa :) 

Sastojci:
  • 210 g mekog brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 120 g omekšalog putera
  • 150 g šećera
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 1 jaje sobne temperature
  • 40 g kvalitetne čokolade za kuvanje (Menaž)

Broj keksova će zavisiti od veličine, odnosno prečnika, formiranog rolata i od debljine isečenog keksa. Predvideti otprilike 30 komada. Ispečen keks na slikama je dimenzija 4.5 x 7.5 cm.

Priprema:

Izvaditi puter iz frižidera da bi omekšao na sobnoj temperaturi. Pripremiti i izmeriti sve sastojke. Prosejati brašno.

Otopiti čokoladu za kuvanje na pari. Čokoladu izlomiti na kocke i staviti u vatrostalnu činijicu ili u metalni lončić, iznad šerpice u kojoj struji vrela voda. Promešati da bi se svaki komadić čokolade otopio. Ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi. Dužim stajanjem čokolada će se stvrdnuti, pa ćemo morati ponovo da je otopimo. 

U činiji izmešati prosejano brašno, so i prašak za pecivo. 

U drugu činiju sipati šećer, pa dodati omekšao puter i ekstrakt vanile. Mutiti mikserom nekoliko minuta dok smesa ne postane vazdušasta i kremasta. Skidati smesu sa stranica činije u toku mućenja. Dodati jaje i nastaviti s mućenjem dok se svi sastojci ne sjedine. Dodavati po malo brašna i mutiti dok se ne ukomponuje u smesu. Testo bi trebalo da bude kompaktno, mekano i nelepljivo. 

Dobijeno testo podeliti na dva dela. Jedan deo izvaditi iz činije, a u drugi deo dodati otopljenu čokoladu i izmutiti mikserom. 

Na pek-papir staviti rolnu od belog testa dužine 15-20 cm, a do nje rolnu iste dužine od čokoladnog testa. Izmešati ih pomoću špatule u 3-4 poteza. Da bi belo i čokoladno testo ostalo jasno razdvojeno svojom bojom, nikako ne mešati previše.

Konačno, oblikovati dvobojno testo u kvadar dimenzija 6 x 3 x 28 cm i zamotati ga u pek-papir, pa ostaviti u frižideru preko noći, ili najmanje 3 sata. U ovoj fazi se testo može zamrznuti, malo bolje upakovano u plastičnu foliju, a kasnije po potrebi seći i peći.

Uključiti rernu da se greje na 190° C. 

Na pleh od šporeta postaviti pek-papir. Oštrim nožem seći kekse debljine 5 milimetara, pa ih pljoštimice redjati s velikim razmakom na pleh, jer će im se veličina prilično uvećati tokom pečenja.

Staviti pleh u zagrejanu rernu i peći oko 10 minuta, ili dok ivice keksa ne porumene. Sredina će ostati mekana, pa kekse ostaviti na plehu dok se sasvim ne ohlade i očvrsnu. Ispečen keks takodje možemo zamrznuti. 



















Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF