Zapečen kiseli kupus sa šufnudlama




Kiseli kupus sa šufnudlama ili valjušcima je tipično jelo iz nemačke i austrijske kuhinje, koje se vrlo dobro uklapa u hladnu sezonu. Kiseli kupus sadrži puno C vitamina, a u kombinaciji sa šufnudlama imaćemo veoma zasitno jelo. Moja sećanja sežu u detinjstvo kada su valjušci bili često na našoj trpezi uz različite priloge i prelive, pa za mene imaju, pre svega, sentimentalnu vrednost :)

Sastojci:
varivo:
  • 500 g kiselog kupusa
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 kašike ulja
  • 60 g suve mesnate slanine, pančete
  • 1 lovorov list
  • prstohvat kima
  • prstohvat bibera
  • prstohvat soli
  • 1/2 kašičice mlevene crvene paprike
šufnudle:
  • 4 krompira 
  • 1 jaje
  • 1 kašika putera
  • 1 kašičica soli
  • 4 kašike griza
  • oko 250 g mekog brašna
  • 2-3 kašike ulja za mazanje tiganja
  • so za vodu za kuvanje
finale:
  • 1/2 kašike ulja za premazivanje posude-pekača
  • 100 g kačkavalja ili gaude za rendanje

Navedene mere su za ovalnu posudu dimenzija 16 x 25 cm,  ili za 3-4 osobe.

Priprema:

Priprema variva:

Kiseo kupus izmeriti, pa odvojiti 500 grama tako što ćemo glavicu prepoloviti, ili pažljivo skinuti gornje listove za sarmu, a sredinu glavice uzeti za ovaj recept. Dobro isprati kupus nekoliko puta u hladnoj vodi, iscediti rukama i iseckati na fine rezance izostavljajući koren. Ukoliko je kupus mnogo kiseo i slan, isprati ga ponovo kad bude bio isečen i iscediti rukama.

Oljuštiti crni luk, isprati ga pod vodom i sitno iseckati. Iseckati slaninu. 

U dubljem tiganju zagrejati ulje na umerenoj vatri, pa dodati iseckanu suvu, mesnatu, slaninu i pržiti nekoliko minuta dok slanina ne zamiriše. Dodati iseckan crni luk, posoliti prstohvatom soli i pržiti dok luk ne omekša i blago porumeni. Dodati iseckan, ispran i dobro iscedjen kupus. Pobiberiti, dodati kim i lovorov list, a zatim sipati pola čaše vode, poklopiti i dinstati najmanje 30 minuta na tihoj vatri. Često promešati i dodavati po malo tople vode da bi se održavao proces dinstanja. Probati kupus i ako je potrebno dosoliti. Dodati mlevenu crvenu papriku i upržiti kupus uz stalno mešanje. 

Priprema šufnudli:

Oprati i oguliti krompir, isprati ga i staviti u lonac. Preliti hladnom vodom da ogrezne, posoliti prstohvatom soli i kuvati oko 30 minuta, ili dok se sasvim ne bude skuvao i omekšao. Ocediti i odmah ispasirati. Zatim pomešati s puterom, jajetom, solju, grizom i brašnom i umesiti kompaktno i nelepljivo testo. 

Testo od krompira oblikovati izmedju dlanova u valjuške veličine malog prsta. U veći lonac sipati oko 3 litre vode, pa zagrejati do ključanja, a zatim smanjiti temperaturu za jedan podeok, ili onoliko koliko je potrebno da strujanje vode ne bi bilo prejako. Posoliti vodu.

Spuštati valjuške u ključalu vodu, a oni će potonuti na dno lonca. Kad isplivaju, recimo posle 5-10 minuta, kuvani su. Neka se kuvaju na površini vode još koji minut, pa ih izvaditi pomoću rešetkaste kašike i staviti na tanjir. 

Premazati veći teflonski tiganj uljem i zagrejati ga na umerenoj vatri. Dodati, bez pretrpavanja, kuvane i ocedjene valjuške i pržiti ih uz okretanje desetak minuta, ili dok ne budu porumeneli sa svih strana.


Deo šufnudli rasporediti preko kupusa u pekaču, a ostatak pripremiti i servirati odvojeno, ili nekuvane zamrznuti za neku drugu priliku. Ako imamo unapred pripremljene i zaledjene šufnudle, pola jela nam je gotovo. 

Finale:

Zagrejati rernu na 180° C. Posudu za pečenje-pekač premazati uljem, pa sipati dinstan kupus sa slaninom. Odozgo rasporediti propržene šufnudle. Kačkavalj, gaudu ili neki drugi žuti sir tanko iseći nožićem za sir, ili izrendisati na trenici. Posuti preko šufnudli, a zatim staviti pekač u zagrejanu rernu. Peći dvadesetak minuta. Servirati odmah. 












Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF