Pita s pečurkama




Ako je potreban doručak koji dugo može da drži sitost, a koji se priprema jednostavno i brzo - predlažem stari recept za pitu s pečurkama iz moje sveske. Odličan je izbor za doručak, večeru, ili za posluženje. 

Sastojci:
  • 250 g svežih tankih kora (3 x 4 kore)
  • 450 g šampinjona
  • 1 glavica crnog luka
  • 3 kašike ulja
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/4 kašičice bibera
preliv:
  • 2 jajeta
  • 2 vršne kašike kisele pavlake 20-22% mm
  • 1/2 kašičice soli
  • 50 ml ulja
finale:
  • 2 kašike pripremljenog preliva za premazivanje
  • susam za posipanje

Količina preliva je za 3 savijače, ali nadev može biti šarolik, pa ako nemamo dovoljno pečuraka, jednu savijaču možemo napraviti sa sirom. Princip je potpuno isti, samo što ćemo na poslednju koru izmrviti feta-sir. 

Priprema:

Priprema šampinjona:

Crni luk oljuštiti i fino iseći na kockice. Šampinjone isprati u hladnoj vodi i staviti na kuhinjsku hartiju da se ocede. Oljuštiti šeširiće pomoću malog noža, tako što ćemo započeti od osnove šešira i lagano povući kožicu prema sredini. Iseći ih na kriške. 

U tiganju zagrejati ulje na tihoj vatri, pa dodati iseckan crni luk i pržiti nekoliko minuta dok luk ne omekša. Zatim dodati iseckane pečurke, posoliti, pobiberiti i dinstati dok sva tečnost koju će pečurke pustiti ne bude isparila. Često promešati. Ostaviti da se ohladi. 

Priprema preliva:

Jaja dobro izmutiti viljuškom ili metlicom, a zatim dodati kiselu pavlaku, ulje i so, pa mutiti dok se svi sastojci ne sjedine u kremastu smesu gustine testa za palačinke. 

Priprema pite:

Na pleh od šporeta postaviti pek-papir. Uključiti rernu da se greje na 190° C. 

Svaka savijača će imati 4 kore. Odvojiti potreban broj kora i pokriti ih vlažnom krpom da se ne suše dok pripremamo pitu. 

Ostaviti 2 kašike preliva za premazivanje savijača odozgo.

Raširiti prvu koru i preko nje sipati 2-3 kašike preliva. Razmazati ga četkicom po celoj kori. Preko prve kore postaviti drugu koru i preko nje sipati 2-3 kašike preliva, koji ćemo razmazati preko cele kore. Isto ponoviti sa trećom korom. Kad postavimo 4-tu koru okrenuti sve kore zajedno da ona koja je bila poslednja sad bude prva, to jest na dnu jer je suva, a ostale su se već nakvasile dok smo ih mazali. Poslednju koru premazati kao i prethodne kore, pa rasporediti deo nadeva po kraćoj ivici i simbolično razbacati nekoliko listića šampinjona preko cele kore. Oni će pomoći da unutrašnjost savijače bude rastresitija posle pečenja.

Labavo zarolati savijaču sa one strane na kojoj je nadev. Staviti je na pripremljen pleh sastavom okrenutim prema plehu. Odozgo premazati ostavljenim prelivom i posuti susamom. 

Ponoviti postupak sa preostalim sastojcima i napraviti još 2 savijače. 

Pleh staviti u zagrejanu rernu i peći oko 15 minuta, ili dok savijače ne porumene. Izvaditi pleh i ostaviti da se pita prohladi pre sečenja. 













Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF