Jednostavno i brzo za izradu, osvežavajuće i ukusno božićno drvce od kolutova krastavaca, krem sira i čeri paradajza je savršeno predjelo, meze ili dodatak glavnom jelu na prazničnom stolu.
Sastojci:
- 1 duži svež krastavac
- 300 g sitnog sira 60% mm
- 3 čeri paradajza
- 1/4 kašičice belog luka u prahu
- prstohvat soli
- prstohvat bibera
- 1/2 kašičice suve mirodjije
- 1 kašičica iseckanog peršuna
- 100 g žutog sira, kačkavalja, trapista
Navedene mere su za 10 kolutova krastavaca debljine 1 cm, složenih u obliku jelke, nadevenih krem sirom i čeri paradajzom.
Priprema:
Dobro oprati krastavac jer ćemo koristiti i koru. Posušiti ga i delimično oljuštiti koru.
Oprati čeri paradajz, posušiti ga i oštrim nožem iseći na četvrtine.
Oprati i posušiti listove peršuna, pa ih vrlo, vrlo, sitno iseckati.
Iseći pravougaonik od žutog sira veličine 4 x 7 cm. Od žutog sira iseći zvezdu pomoću modlice prečnika 4 cm.
Pripremiti krem od sira. U činijicu staviti sitan sir, pa dodati beli luk u prahu, biber, so, mirodjiju i iseckan peršun. Promešati i sjediniti sastojke, a zatim kremastu smesu staviti u špric kesu s velikim nastavkom.
Izabrati podlogu, daščicu ili poslužavnik veličine, otprilike, 28 x 36 cm.
Od krastavca iseći 10 kolutova debljine 1 cm. Složiti ih na pripremljenu podlogu u formaciji koja podseća na božićno drvce ili 4 + 3 + 2 + 1 kolut. Iz kese istiskivati po malo krem sira na svaki kolut, a odozgo rasporediti četvrtine čeri paradajza. Na vrh formacije staviti zvezdu od žutog sira, a na dno krišku žutog sira koja će imitirati trupac.
Jelku od krastavaca praviti neposredno pred posluženje jer nije stabilna za duže stajanje, kao ni bilo koja druga salata. Krem možemo pripremiti ranije i čuvati u frižideru.
Nema komentara:
Objavi komentar